Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Euroxx: Οι 4 καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2018

Euroxx: Οι 4 καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2018
Το βασικό σενάριο της Euroxx για το 2018 απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, μια συμφωνία για μια «υβριδική» λύση που θα συμβάλει στη βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και την εξειδίκευση ορισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους
Ορισμένες θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά το 2017, ανοίγουν το δρόμο για ένα ακόμη ισχυρό έτος για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Euroxx, η οποία εκτιμά ότι για να επιβεβαιώσει η ελληνική οικονομία την επιστροφή της σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται να ενισχυθούν η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και η πολιτική σταθερότητα.
Ειδικότερα, στην ανάλυση υπό τον τίτλο "2018 Outlook: On Your Marks, Get Set……Go?" (Προοπτικές 2018: Λάβετε θέσεις, έτοιμοι... πάμε;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Euroxx επισημαίνει ότι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Ιούλιο, ήταν ότι η Ελλάδα επανεμφανίστηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές για πρώτη φορά από τα μέσα του 2014 με ένα νέο 5ετές ομόλογο.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των ομολόγων PSI το Δεκέμβριο, και η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κάτω από το 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Επιπλέον, η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει την ταχύτητα της (3 διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ) και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε καλό δρόμο να υπερβούν τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ελληνικές μετοχές ολοκλήρωσαν το 2017 με κέρδη 25%.
Για την πορεία του 2018, η Euroxx εντόπισε τους βασικούς παράγοντες που κατά την άποψή της θα καθορίσουν τις επιδόσεις των οικονομικών και ελληνικών κεφαλαιαγορών.
Ειδικότερα, οι 4 παράγοντες είναι:
1. Επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης και το είδος της «εξόδου» από το 3ο Μνημόνιο (δηλαδή «καθαρή» ή όχι)
2. Αποκατάσταση της βιωσιμότητας του Χρέους και ο τελικός ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
3. Ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών
4. Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης
Το βασικό σενάριο της Euroxx για το 2018 απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, μια συμφωνία για μια «υβριδική» λύση που θα συμβάλει στη βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και την εξειδίκευση ορισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.



Αυτά όμως θα αποκρυσταλλωθούν μετά το τέλος του μνημονίου, αλλά και όταν το ΔΝΤ αποφασίσει για το είδος της μελλοντικής συμμετοχής του στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα.



Πέραν τούτου, η Euroxx αναμένει ότι η αγορά θα διατηρήσει την θετική της δυναμική, ενώ και το αποτέλεσμα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι διαχειρίσιμο.
Θετικά κρίνει η Euroxx και την πρόσφατη συμφωνία για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ παραμένει αισιόδοξη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος, οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθιστώντας τις ελληνικές μετοχικές αποτιμήσεις πιο ελκυστικές.
Συνολικά, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί καταλύτες για την επανεξέταση των ελληνικών μετοχών, όπως η απότομη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (και η σχετική υστέρηση της αγοράς μετοχών), η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η έντονη οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική δημοσιονομική επίδοση, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών και την υποστήριξη της αποτίμησης.
Ως εκ τούτου, κατά την άποψή της, αν υποτεθεί ότι δεν σημειώνεται νέα σημαντική αρνητική εξωτερική κρίση, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν φέτος το +25% που σημείωσαν το 2017.
Η Euroxx εκτιμά επίσης περιορισμένο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση πρόωρων γενικών εκλογών φέτος (όχι η βασική της υπόθεση), καθώς το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις θεωρείται φιλικό προς τους επενδυτές.
Οι κορυφαίες επιλογές της φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες μετοχές με καλές θεμελιώδεις αξίες και ελκυστική αποτίμηση (OTE, Jumbo) και ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και ποιοτικές, μεσαίες επιχειρήσεις με υποστηρικτικά βασικά στοιχεία της βιομηχανίας (Aegean Airlines), ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Terna Energy).
Από τις τράπεζες, η μετοχή που προτιμά η Euroxx είναι η Εθνική Τράπεζα λόγω της ανώτερης ρευστότητάς της, της χαμηλής εξάρτησης από τον ELA και της κορυφαίας κάλυψης NPE / NPL.
Επίσης προτιμά τη μετοχή της Alpha Bank λόγω της καλύτερης ποιότητας ενεργητικού, αν και στη βάση της ολόκληρος ο τομέας προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης