Αναλύσεις

Με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες
Δεν αποκλείεται στις αλλαγές να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα σχετίζονται με  την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας μέσω της σύναψης σύμβασης διαμοιρασμού της παραγωγής
Στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς γενικά κρίνεται θετικός ο τρόπος με τον οποίο έχουν εξελιχθεί έως σήμερα όσοι διαγωνισμοί έχουν προκηρυχθεί και οι αξιολογήσεις των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Ενδεικτικό είναι πως, στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Forum, ο Γ. Σταθάκης μίλησε για «λίγους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον».
Υπενθυμίζεται πως προτάσεις για τη βελτίωση και τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου θα υποβάλει έως τον Απρίλιο η ειδική Ομάδα που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό από το ΥΠΕΝ.
Η Ομάδα αποτελείται μεταξύ άλλων από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλο, τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥ Σπυρίδωνα Μπέλλα, στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΙΚ, καθώς και συμβούλους του υπουργού, ενώ οι εισηγήσεις της θα προέλθουν από την αξιολόγηση των διαδικασιών και των πρακτικών που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα.

Ταχύτερη ανάθεση των ερευνών

Μέσα στις επικείμενες παρεμβάσεις, είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνονται αλλαγές που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προκήρυξη, την αξιολόγηση των προσφορών και την ανάθεση των ερευνητικών εργασιών.
Εξάλλου, ήδη από την υπογραφή των συμβάσεων για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες από χθες έχουν κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει πως θα καταβληθεί προσπάθεια για να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων.
Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο αν σε αυτούς τους «λίγους τομείς» θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα σχετίζονται με  την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας μέσω της σύναψης σύμβασης διαμοιρασμού της παραγωγής, δηλαδή του δεύτερου μοντέλου σύμβασης που, αν και περιλαμβάνεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει επιλεγεί έως σήμερα ποτέ στη χώρα μας έναντι του μοντέλου μίσθωσης, καθώς αφορά χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου.
Πάντως, μία από τις αρμοδιότητες της Ομάδας θα είναι να εξετάσει τα νομοθετικά και όποια άλλα ζητήματα σχετίζονται με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω της σύμβασης διαμοιρασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης