Αναλύσεις

Reuters: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί προκλήσεις στα σύνορά της μετά από το επεισόδιο στο Αιγαίο

Reuters: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί προκλήσεις στα σύνορά της μετά από το επεισόδιο στο Αιγαίο
Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει, δεν θα δεχτεί ούτε θα ανεχτεί καμία πρόκληση για την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", δήλωσε ο Τσίπρας σε ακροατήριο στο υπουργείο Ναυτιλίας
Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία πρόκληση για την εδαφική της ακεραιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο με τα πλοία της Τουρκικής και της Ελληνικής ακτοφυλακής που συγκρούστηκαν κοντά σε αμφισβητούμενες νησίδες στο Αιγαίο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Κάθε πλευρά κατηγόρησε η μία την άλλη για τη σύγκρουση στη βραχονησίδα Ίμια.
Για τη συγκεκριμένη νησίδα οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου το 1996.
Αναζητώντας τη διεθνή στήριξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την «προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας.
"Το μήνυμά μας τώρα, αύριο και πάντα, είναι σαφές.
Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει, δεν θα δεχτεί ούτε θα ανεχτεί καμία πρόκληση για την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", δήλωσε ο Τσίπρας σε ακροατήριο στο υπουργείο Ναυτιλίας.
"Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παίζει παιχνίδια".
Ο Τσίπρας δήλωσε στους αξιωματικούς της ακτοφυλακής ότι "οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι ενάντια στην ΕΕ στο σύνολό της".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε ότι το τουρκικό σκάφος υπέπεσε σε πταίσμα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim είπε σε τηλεφωνική συνομιλία στον Τσίπρα την Τρίτη ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.
Στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Jim Mattis και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
"Είχα την ευκαιρία να τους δείξω με υλικό αποδείξεις που απορρίπτουν τις τουρκικές αξιώσεις ότι το συμβάν στα Ίμια ήταν ένα ατύχημα", δήλωσε ο Καμμένος.
"Η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει τα ελληνικά και κοινοτικά ύδατα, προχωρά σε πράξεις που παραβιάζουν οποιαδήποτε έννοια του ναυτικού δικαίου και έρχεται κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο.
Έχει πλήρη ευθύνη".



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης