Αναλύσεις

Απεσύρθη η NAVTEX της Κύπρου - Παραμένει σε αποκλεισμό από τις έρευνες το Οικόπεδο 3

Απεσύρθη η NAVTEX της Κύπρου - Παραμένει σε αποκλεισμό από τις έρευνες το Οικόπεδο 3
Οι κακές καιρικές συνθήκες «ανάγκασαν» την υποχώρηση της NAVTEX
Δεν υφίσταται σήμερα (15/2) , η Navtex που μόλις χθες είχε εκδοθεί από τη Δημοκρατία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά που ήταν καθορισμένες για σήμερα Πέμπτη σε περιοχή που εφάπτεται   με την περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και προκαλεί ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σ’ επικοινωνία που είχε το Sigmalive με το Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ξεκαθαρίστηκε ότι η απόσυρση της Navtex «δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».
Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Φυτιρής μιλώντας στο Sigmalive, «η ΚΔ εξέδωσε χθες Navtex δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από την UNifil, για να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά».
«Εν τέλει η Unifil απέσυρε το εν λόγω αίτημα, ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η Navtex δεν είχε κανένα λόγο να υφίσταται», συμπλήρωσε ο κ. Φυτιρής.
Η άσκηση πάντως των πλοίων της Unifil θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως τόνισε ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Στον χάρτη:




1: Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2:Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά" στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η τουρκική παρεμπόδιση στο τρυπάνι Saipem 12000 δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά αναφορικά με τον λόγο που η Άγκυρα αποφάσισε να απαγορεύσει τη διενέργεια γεώτρησης συγκεκριμένα στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, στις γεωτρήσεις που προηγήθηκαν στα οικόπεδα 12 (Αφροδίτη), 11 (Ονησίφορος) και 6 (Καλυψώ), μπορεί να παρενοχλούσε έμμεσα, αλλά ουδέποτε έφτασε στο σημείο να μπλοκάρει μια γεώτρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης