Zaev: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της πΓΔΜ έχουν κλείσει

Zaev: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της πΓΔΜ έχουν κλείσει
Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ
Τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο της ονομασίας της πΓΔΜ έχουν κλείσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Zoran Zaev.
«Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί μεταξύ των δύο πλευρών εμπιστοσύνη προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας.
Χαίρομαι που όλα τα ανοιχτά ζητήματα ουσιαστικά έχουν ξετυλιχτεί.
Αν ξεκινήσουμε από τις εφτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι (υπόλοιπες) τρεις έχουν απομακρυνθεί.
Πιστεύω ότι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι άλλες θέσεις» ανέφερε σήμερα από την κωμόπολη Νεγκότινο ο Zaev, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι αυτά είναι τα "ευκολότερα", χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Zoran Zaev επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του και υπενθύμισε ότι έχει γίνει μνεία αρκετών ονομάτων.
«Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις» είπε ο Zaev.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Matthew Nimetz με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.
Επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης.
«Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης.
Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές.
Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό.
Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της.
Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος» σημείωσε ο Zoran Zaev.
Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και τόνισε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
«Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο-συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Zoran Zaev είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.
«Ένα από αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι και το σχέδιο-εκδοχή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στο τέλος ελπίζουμε ότι θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε όμως πως, ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ. Nimetz, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Zaev.

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν να επενδύσουν στην IPO της Saudi Aramco

Ενδιαφέρον από ρωσικές τράπεζες και το ταμείο επενδύσεων Ρωσίας-Κίνας

 Η IPO της Aramco βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ρωσικές τράπεζες και ένα κοινό ταμείο επενδύσεων Ρωσίας-Κίνας είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, σύμφωνα με τον επικεφαλής ρωσικού επενδυτικού ταμείου.
Σύμφωνα με το Bloomberg αρκετές τράπεζες στη Ρωσία ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μετοχές της Aramco, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε στο Ριάντ ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει φέτος να πουλήσει περίπου το 5% της εταιρείας σε μια πρωτοφανής IPO.
"Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε ένα επενδυτικό ταμείο Ρωσίας-Κίνας και μέσω αυτού του επενδυτικού κεφαλαίου βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την IPO της Aramco μαζί  με κορυφαίους κινέζους θεσμικούς", δήλωσε ο Dmitriev στους δημοσιογράφους.
 "Βλέπουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον  για την IPO της Aramco από τη Ρωσία, από την Κίνα, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλό καθώς για μια ακόμη φορά να σκεφτόμαστε από κοινού το πετρέλαιο".

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, εγκατέλειψαν τη μακροχρόνια αντιπαλότητα τους και σχημάτισαν μια συμμαχία για να προσπαθήσουν να στηρίξουν τις τιμές αργού, εν μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ.
. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Khalid Al-Falih μίλησαν σήμερα σε διάσκεψη στο Ριάντ, το τελευταίο σε μια σειρά κοινών εμφανίσεων που υπογραμμίζουν τους βαθύτερους δεσμούς τους.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Eleni Α