Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Παρέμβαση της Ε.Ε για τις τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι έλληνες ευρωβουλευτές

Παρέμβαση της Ε.Ε για τις τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι έλληνες ευρωβουλευτές
Επείγουσες ερωτήσεις τους προς την Επιτροπή, από τον  Αντιπρόεδρο του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, την ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη
Την  άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ζητούν με επείγουσες ερωτήσεις τους προς την Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και "νευρικότητας", δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία, με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κ. Βόζεμπεργκ καταγγέλλει ότι  «οι νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».  
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ερώτησή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας  Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζει «την επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο, με ευθύνη της Άγκυρας» και προσθέτει ότι «το περιστατικό πρωτοφανούς έντασης επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημειώνει δε ότι «έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο».
Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει επίσης ότι «καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου, ενώ αλλεπάλληλες ήταν και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μερικά εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα».
Οι έλληνες ευρωβουλευτές ρωτούν πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ε.Ε στις ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας δυο κρατών-μελών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας;  Ρωτούν επίσης αν η συμπεριφορά αυτή συνάδει  με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης