Αναλύσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Yildirim - Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Yildirim - Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις
Οι ΗΠΑ κάλεσαν Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,  αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον τούρκο ομόλογό του Yildirim.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του τούρκου πρωθυπουργού Yildirim.
Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ο Yildirim ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας "επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".
Υπογράμμισε, επίσης, "την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης".
Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η ένταση κλιμακώνεται από χθες (12/2) επικίνδυνα στο Αιγαίο καθώς μετά τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan και τις παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο Π. Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ

Η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση. Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.
Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων. Αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Αμυνας είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του, να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Αποκλιμάκωση συμφώνησαν Τσίπρας - Yildirim - Κριτική από τη ΝΔ στην κυβέρνηση

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει η ελληνική κυβέρνηση που παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων και επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα πεδία στο στρατιωτικό και διπλωματικό, ενώ η ΝΔ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
"Ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Οι πληροφορίες όμως περί διαλλακτικότητας του τούρκου πρωθυπουργού δεν συνάδουν με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ρητά ότι οι εν λόγω βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο αντιστρέφει την κατάσταση και εμφανίζει την Ελλάδα να κάνει επικίνδυνες κινήσεις στην περιοχή και καλεί την χώρα μας να σταματήσει.
Μάλιστα απαντώντας στις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου, το οποίο προέβη σε έντονο διάβημα και σε αντίστοιχη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραπλανά το κοινό και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλα τα πεδία, κυρίως στο στρατιωτικό και το διπλωματικό, αλλά να μην υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Φυσικά ο πρωθυπουργός όπως και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών παρακολουθούν και έχουν δώσει τις σχετικές εντολές.
Αποφυγή ατυχήματος και κατέβασμα των τόνων δίχως να υπάρξει καμία υποχώρηση από τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ήδη παράλληλα με το διάβημα προς την Τουρκία ενημερώθηκαν οι ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί για τις κινήσεις της τουρκίας που ενέχουν κινδύνους για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θεωρείται θετική η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον τομεάρχη τη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζήτησε με επιστολή του την σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να εξετασθεί η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκίας και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων στα γραφεία του κόμματος.
Η κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα και να συγκαλέσει την Επιτροπή.
Πηγές της Πειραιώς, ελεγαν ότι «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ.
Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο στο πλαίσιο του “Munich Security Conference” (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου.
"Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα.
Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να λάβει την δηκτική απάντηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Ο κ.Τζανακόπουλος σε ποιόν απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα;
Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής Υπουργό Άμυνας. Κάνω λάθος;».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο - Δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία

Σχετικά με την απάντηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής:
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

Οι προκλητικές δηλώσεις Erdogan

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, R. T. Erdogan, μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα Ίμια και αφού είχε προηγηθεί το επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.
«Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.
Οι απειλές Erdogan έρχονται λίγες ώρες μετά το νέο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στα Ίμια, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε δεμένος σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, αλλά υπήρξαν ζημιές στο ελληνικό σκάφος.
Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η τουρκική ναυτική παρουσία στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, παρά μόνο σκάφη του Λιμενικού.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή μέρα τουρκικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου έκαναν παραβιάσεις ανατολικά της Ρόδου, όπου διεξαγόταν αεροναυτική άσκηση.

Συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

H τουρκική προκλήτικότητα συνεχίζεται αμείωτη και από αέρος την εντεινόμενη προκλητικότητα οι Τούρκοι, οι οποίοι μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και τις «πύρινες δηλώσεις» Erdogan για το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησαν σε μπαράζ δεκάδων παραβιάσεων του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό, ενώ τα υπόλοιπα 16 μεμονωμένα (6 CN-235 και 10 ελικόπτερα).
Οι 33 από τις 52 παραβιάσεις έγιναν από τα "κατασκοπευτικά" ενώ οι 18 από το ζεύγος των F-16.
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα Ίμια

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος σχετικά με το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης