Αναλύσεις

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία
Σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Την ώρα που ένταση στο Αιγαίο "χτυπά κόκκινο¨ μετά το χθεσινό περιστατικό με τον εμφολισμό του πλοίου του λιμενικού από τουρκική  ακταιωρό, το τουρικό ΥΠΕΞ "ρίχνει" εκ νέου λάδι στη φωτιά με ανακοίνωσή του στην οποία κάνει λόγο ότι "Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία".
Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί  την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.
Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

H τουρκική προκλήτικότητα συνεχίζεται αμείωτη και από αέρος την εντεινόμενη προκλητικότητα οι Τούρκοι, οι οποίοι μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και τις «πύρινες δηλώσεις» Erdogan για το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησαν σε μπαράζ δεκάδων παραβιάσεων του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό, ενώ τα υπόλοιπα 16 μεμονωμένα (6 CN-235 και 10 ελικόπτερα).
Οι 33 από τις 52 παραβιάσεις έγιναν από τα "κατασκοπευτικά" ενώ οι 18 από το ζεύγος των F-16.
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης