Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Γιατί ο Ερντογάν αισθάνεται ισχυρός – Πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου - H συνάντηση με Τίλερσον

Γιατί ο Ερντογάν αισθάνεται ισχυρός – Πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου - H συνάντηση με Τίλερσον
Η τρίτη συνάντησή του Ερντογάν με τον Τίλερσον, με την επισκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία
Ο Ερντογάν ξεπερνά τα εσκαμμένα και απειλεί ευθέως στην Ελλάδα καθώς έχει μεταφέρει με τους Αμερικανούς το επίπεδο διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα συμφέροντά του και αυτών της υπερδύναμης στην Βόρεια Συρία.
Ο Ερντογάν αισθάνεται στην παρούσα φάση ισχυρός σε σχέση με την Ελλάδα και πατά πάνω σε κενά για να εκβιάσει τις εξελίξεις σε σχεση με τον πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ όπου βλέπει συγκεκεριμένα συμφέροντα.
Κομβικής σημασίας τι μπορεί να ζητήσει από τον Τίλερσον σαν αντάλλαγμα σε σχέση με την Ελλάδα για την Βόρεια Συρία.
Όλα δείχνουν και σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις εμπείρων ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων, οτι ένα θερμό επιεσόδιο είναι πιο κοντά από ποτέ με πιθανές εξελίξεις-ντόμινο στην πολιτική ζωή.
Τα προβλήματα στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου
Oι αντιδράσεις των Τούρκων και οι παρενοχλήσεις στο πλοίο της ENI, που προχωρά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ότι θα επιλέξουν να κάνουν ακρότητες, καθώς ο Ερντογάν αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πολύ σκληρός παίκτης και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί η τρίτη συνάντησή του με τον Τίλερσον, με την επισκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για τις ισορροπίες στην Συρία.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους (SDF) που δραστηριοποιούνται στο Αφρίν ενώ ο Ερντογάν τους θεωρεί τρομοκράτες.
Παράλληλα ο συντονισμός του Κούρδων (YPG) με τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη MANBIJ κόντρα στα παράγωγα του ISIS εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων αυτών με τους Τούρκους.
Ο Τίλερσον λοιπόν επισκέπτεται τον Ερντογάν για να εξομαλύνει προκαταρκτικά τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Όμως αυτό δείχνει και πόσο ο Ερντογάν έχει ανεβάσει τον πήχυ, την ώρα που φέρνει  τους Αμερικανούς σε αυτήν την διαπραγμάτευση.
Σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον με το κούρδικο YPG να συμπαρατάσσεται με τον Άσαντ στο Αφρίν και τον Νετανιάχου να χτυπά τα ιρανά drones, σηκώνοντας το γάντι στο Πούτιν είναι πολύ αμφίβολο αν οι Τουρκοι μπορούν να ποδηγετηθούν.
Η τούρκικη πλευρά έχει αποθρασυνθεί και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προχωρήσουν χωρίς κόστος οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό άλλωστε έχει διατρανώσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, διακηρύσσοντας ότι δεν αναγνωρίζει τίποτε από την ΑΟΖ και τις συμφωνίες με τις μεγάλες εταιρίες για τις έρευνες, καθώς και το ότι όλα αυτα έχουν λειτουργήσει σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.
Στην ίδια κατέυθυνση επανήλθε και την Κυριακή 11/4/2018 προειδοποιώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες στον υπόγειο πλούτο της ΑΟΖ και χαρακτηρίζοντας μονομερείς τις έρευνες της ΕNI.
Η ΕΝΙ γύρισε πίσω το SAIPEM 12000  μετά την παρενόχληση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Τούτων δοθέντων και η επίσκεψη Ζάεφ στον Ερντογάν δεν είναι καλός οιωνός, γιατί η Τουρκία όσο και να είναι το κακό παιδί παραμένει ο σταθμάρχης της περιοχής.
Η ελληνική πλευρά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει με τα σημερινά δεδομένα να βοθήσει πραγματικά τα κυπριακά συμφέροντα στις κατευθύνσεις που στοχεύει.
Οι Τούρκοι δε, είναι απρόβλεπτοι και θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για το μέλι της ΝΑ Μεσογείου.
Όλα δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη ενδοτική πολιτική της Ελλάδας μπορεί να τιμωρηθεί με άμεσες επιπτώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης