Αναλύσεις

ΙΕΑ: Μέχρι το τέλος του 2018 οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου

ΙΕΑ: Μέχρι το τέλος του 2018 οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου
«Σε μόλις τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 846 χιλ. βαρέλια ημερησίως και σύντομα θα ξεπεράσει αυτή της Σαουδικής Αραβίας», τονίζει ο Οργανισμός
Την εκτίμησή του ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης κατά το τρέχον έτος, εξέφρασε σήμερα (13/2) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μέσω της μηνιαίας του έκθεσης που δημοσίευσε για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικότερα, ο IEA αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2018 στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,3 εκατ. βαρελιών προηγουμένως, μετά τις επί τα βελτίω αναθεωρήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε με ρυθμό 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2017», ανέφερε μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ωστόσο, η ταχεία άνοδος της παραγωγής, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε ανάκαμψη σημειωθεί στη ζήτηση και να αρχίσει να αυξάνει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός του εύρους του πενταετούς μέσου όρου.
«Σήμερα, έχοντας μειώσει δραματικά το κόστος, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα ανάπτυξης τόσο ασυνήθιστο ώστε το 2018 η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι ίση με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», αναφέρει ο IEA.
«Σε μόλις τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 846 χιλ. βαρέλια ημερησίως και σύντομα θα ξεπεράσει αυτή της Σαουδικής Αραβίας», τονίζει ο Οργανισμός, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Ρωσία και να γίνουν ο παγκόσμιος ηγέτης».
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης