Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moscovici: Η συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος - Σημαντικότερη όλων η δ' αξιολόγηση

tags :
Moscovici: Η συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος - Σημαντικότερη όλων η δ' αξιολόγηση
Για την μετά μνημόνιο εποχή ο κ. Moscovici τόνισε πως "η επιτήρηση μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει να είναι αξιόπιστη.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, σε δημοσιονομικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και στο μέλλον"
Την εκτίμηση ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως η γ' αξιολόγηση και η δ' αξιολόγηση, η οποία είναι η πιο σημαντική απ' όλες και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ο κ. Moscovici εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος σε όλες του τις επαφές στην Ελλάδα, είτε ήταν με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών, είτε με δημοσιογράφους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά "στις προτεραιότητές μας είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος στις 21 Ιουνίου 2018 στο Eurogroup του Λουξεμβούργου".
Για την μετά μνημόνιο εποχή ο κ. Moscovici τόνισε πως "η επιτήρηση μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει να είναι αξιόπιστη.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, σε δημοσιονομικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και στο μέλλον".
Για την ελληνική οικονομία ο ευρωπαίος επίτροπος εμαφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας πως "δεν ανησυχώ για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Θα είναι σταθερή στο 2,5% για το 2018, ενώ θα φθάσει στο 1,6% για το 2017.
Δεν ανησυχώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δεν ανησυχώ ότι η χώρα θα κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα
Θα πρέπει να έχουμε μία συνολική προσέγγιση. Θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική ανάπτυξης από τις ελληνικές αρχές.
Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει με τον Ευκ. Τσακαλώτο.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.
Ευελπιστώ ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο τον Απρίλιο 2018».


Η Ελλάδα έτοιμη να επιστρέψει στην κανονικότητα

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα γίνει εκ νέου ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα αλλά και καθήκοντα εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, μιλώντας σε συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει, ακολούθως, να υπάρξει εφησυχασμός.
Η Ελλάδα, πάντα κατά τον κ. Moscovici, έχει διανύσει το 80% έως 90% της διαδρομής, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλύψει και το 100%.
Παράλληλα προσέθεσε ότι σαφώς χρειάζονται μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχει επιστρέψει», προσθέτοντας ότι και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Όσον αφορά την έκδοση του ελληνικού ομολόγου σήμερα (8/2) ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως «η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη».
«Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».
Επέμεινε στην «εμπιστοσύνη και την ελπίδα», λέγοντας πως υπάρχει «εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες».
Οι καλές συνθήκες, είπε, συνίστανται «σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα».
Τέλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν «μια βάση συνεργασίας για να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη έξοδο, αν καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, οι ελληνικές αρχές από τη μια πλευρά και οι θεσμοί από την άλλη».
«Είμαι πεπεισμένος», είπε καταλήγοντας, ότι «έτσι μπορούμε να πάμε προς την ιστορική ημερομηνία για επιτυχημένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της ευρωζώνης που είναι η θέση της».

Χρέος και η επόμενη μέρα από το μνημόνιο στο επίκεντρο της συνάντησης Moscovici - Τσίπρα

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει τελική συμφωνία και για το πώς θα διαχειρισθούμε το χρέος», τόνισε ο Επίτροπος Moscovici εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν θέλω κανένα επιπρόσθετο πρόγραμμα, θέλω η Ελλάδα να είναι ιδιοκτήτρια του προγράμματος και να τηρεί τις δεσμεύσεις της», επανέλαβε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Κατά τη συνομιλία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Pierre Moscovici  χαρακτήρισε θετικό μήνυμα χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για το 7ετές ομόλογο, χαρακτηρίζοντας ορόσημο το καλοκαίρι του 2018.
«Σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές» σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Moscovici ενώ τόνισε ότι ήταν μεγάλη η ζήτηση για το ομόλογο από τους επενδυτές.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2018, οπότε και η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τα μνημόνια, θα είναι ιστορικό ορόσημο.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
«Η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί παρά την αναταραχή.
Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο τέλος του μνημονίου, ο Moscovici δήλωσε «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ αναφερόμενος στην καλή σχέση του με τον κ. Τσίπρα σχολίασε «δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς, όχι γιατί μιλάμε Αγγλικά, αλλά γιατί κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».
Νωρίτερα, ο Mosvocivi τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια» για την Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως έχει αρχίσει ήδη και η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους.
O Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενημματά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στις 16:15 θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Moscovici επισημαίνει ότι «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
«Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά» αναφέρει ο Moscovici, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».
«Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους» δήλωσε στον ANT1 o Ευρωπαίος επίτροπος.
Όσον αφορά τη μετα-μνημόνιο εποχή, ο Moscovici τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
«Όμως πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες να ορίσουν τη στρατηγική για την ανάπτυξη, οι ίδιοι να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, να οριστεί από την Ελλάδα «και να μπορέσουμε να διανείμουμε τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης που ξαναβρήκε».
Όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο ίδιος επεσήμανε «όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια, όλοι χαιρετίζουν του γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα ηνία των μεταρρυθμίσεων, τη μεταρρύθμιση της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, τη μεταρρύθμιση της εργασίας και των συντάξεων.
Είναι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν για το καλό της Ελλάδας.
Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στον Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι «ήταν καταστροφικός και κόστισε πολύ στην Ελλάδα γιατί αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης