Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Moscovici - Τον Ιούνιο η τελική συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους

Συνάντηση Τσίπρα - Moscovici - Τον Ιούνιο η τελική συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους
Μεγάλη η ζήτηση για το 7ετές ομόλογο δήλωσε ο πρωθυπουργός - Τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει τελική συμφωνία και για το πώς θα διαχειρισθούμε το χρέος», τόνισε ο Επίτροπος Moscovici εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν θέλω κανένα επιπρόσθετο πρόγραμμα, θέλω η Ελλάδα να είναι ιδιοκτήτρια του προγράμματος και να τηρεί τις δεσμεύσεις της», επανέλαβε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Κατά τη συνομιλία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Pierre Moscovici  χαρακτήρισε θετικό μήνυμα χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για το 7ετές ομόλογο, χαρακτηρίζοντας ορόσημο το καλοκαίρι του 2018.
«Σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές» σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Moscovici ενώ τόνισε ότι ήταν μεγάλη η ζήτηση για το ομόλογο από τους επενδυτές.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2018, οπότε και η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τα μνημόνια, θα είναι ιστορικό ορόσημο.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
«Η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί παρά την αναταραχή.
Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο τέλος του μνημονίου, ο Moscovici δήλωσε «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ αναφερόμενος στην καλή σχέση του με τον κ. Τσίπρα σχολίασε «δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς, όχι γιατί μιλάμε Αγγλικά, αλλά γιατί κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».
Νωρίτερα, ο Mosvocivi τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια» για την Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως έχει αρχίσει ήδη και η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους.
O Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενημματά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στις 16:15 θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Moscovici επισημαίνει ότι «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
«Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά» αναφέρει ο Moscovici, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».
«Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους» δήλωσε στον ANT1 o Ευρωπαίος επίτροπος.
Όσον αφορά τη μετα-μνημόνιο εποχή, ο Moscovici τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
«Όμως πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες να ορίσουν τη στρατηγική για την ανάπτυξη, οι ίδιοι να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, να οριστεί από την Ελλάδα «και να μπορέσουμε να διανείμουμε τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης που ξαναβρήκε».
Όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο ίδιος επεσήμανε «όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια, όλοι χαιρετίζουν του γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα ηνία των μεταρρυθμίσεων, τη μεταρρύθμιση της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, τη μεταρρύθμιση της εργασίας και των συντάξεων.
Είναι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν για το καλό της Ελλάδας.
Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στον Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι «ήταν καταστροφικός και κόστισε πολύ στην Ελλάδα γιατί αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση».

Παυλόπουλος: Να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα – Moscovici: Θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για το χρέος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο έχει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Κατά την υποδοχή του κ. Moscovici στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προγράμματα στην Ελλάδα αλλά και για να αρχίσει η η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Pierre Moscovici προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του και επεσήμανε ότι «είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης».
«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες.
Έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι παραμένουν δύο ζητήματα, το ένα σχετικά με την επίβλεψη μετά το πρόγραμμα, καθώς όπως είπε οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη στρατηγική εξόδου και το δεύτερο, για το χρέος, για το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Γεννηματά σε Moscovici: Να ελαφρυνθεί άμεσα το ελληνικό χρέος, να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης

Να ελαφρυνθεί άμεσα το ελληνικό χρέος και να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovici η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.
Όπως είπε η κα.Γεννηματά είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Moscovici.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το τέλος του προγράμματος αλλά και να εκφράσω την προσωπική μου αγωνία, ότι δεν θεωρώ ότι το τέλος του προγράμματος κατ’ ανάγκη σημαίνει και την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ζήτησα την στήριξή του σε τρεις στόχους που πρέπει να θέσει αυτή την στιγμή η Ελλάδα: την άμεση ελάφρυνση του χρέους που συνεπάγεται και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και βεβαίως ένα σχέδιο ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι απολύτως απαραίτητο.
Ένα δικό μας εθνικό σχέδιο για να μπορέσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση αλλά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα αδιέξοδα.
Βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για την εξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής, για τη δυναμική που αναπτύσσει και το προσεχές συνέδριό μας, στο οποίο ελπίζω να βρει το χρόνο και τη δυνατότητα να είναι παρών» τόνισε η κα.Γεννηματά.
Από την πλευρά του ο Moscovici υποστήριξε ότι το ότι τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα δε σημαίνει ότι τελειώνουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική.
Το τέλος του μνημονίου δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Όλη η συνέντευξη του Pierre Moscovici στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ας ξεκινήσουμε από το κοινό μας «σπίτι», την Ευρώπη: δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πολιτικά και οικονομικά. Η στρατηγική Τραμπ βλέπουμε πως βρίσκει μιμητές και στην ήπειρό μας. Την ίδια στιγμή, διατυπώνεται το αίτημα για μια νέα ισορροπία, μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Ποια η θέση σας;
Η Ευρώπη βρίσκεται πράγματι σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουμε πολύ προσεκτικά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.
Από οικονομική άποψη, μπορούμε επιτέλους να πούμε με βεβαιότητα: η ανάπτυξη έχει επιστρέψει! Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμό που έχουμε να δούμε από την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Η ανεργία και τα ελλείμματα συνεχίζουν να μειώνονται και οι επενδύσεις, επιτέλους, αυξάνονται με ουσιαστικό τρόπο.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης πιο ισορροπημένη απ' ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία, και δεδομένου ότι θα επιδιώξουμε έξυπνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, μπορεί να είναι επίσης και βιώσιμη.
Από πολιτική άποψη, οι λαϊκιστές έχασαν τη μεγαλύτερη μάχη του 2017: τις γαλλικές εκλογές, όπου η Μαρίν Λεπέν υπέστη ηχηρή ήττα. Ωστόσο στη Γερμανία, το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στην Bundestag από τη δεκαετία του 1950 και στην Αυστρία, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός ζει και βασιλεύει στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Και φυσικά, παρακολουθούμε όλοι στενά τις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία. Τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια που είναι η κληρονομιά της κρίσης, και χάρη στις αποκλίσεις που παραμένουν πολύ αισθητές στην ευρωζώνη. Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στο να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, και να διασφαλίσουμε ότι η σημερινή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη επίσης ωφελεί τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Η ισχυρή οικονομία και το γεωπολιτικό σκηνικό -όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ και οι ΗΠΑ γίνονται πιο εσωστρεφείς- έχουν από κοινού δημιουργήσει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτό το παράθυρο δεν θα μείνει ανοικτό για πολύ. Χρειάζεται να λάβουμε φιλόδοξες αποφάσεις για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, δικαιότερη ευρωζώνη - και χρειάζεται να τις λάβουμε τους επόμενους μήνες!

Ας πάμε και στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πώς θα περιγράφατε τη διαδρομή του επομένου και τελευταίου 6μήνου όσον αφορά την τήρηση του ελληνικού Μνημονίου;
Το επόμενο εξάμηνο αποτελεί την τελική ευθεία της εποχής των μνημονίων, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα υπήρξαν αυτά τα χρόνια για τον ελληνικό λαό. Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ. Η ταχεία, ομαλή και επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί καλό οιωνό για τα επόμενα βήματα. Από δω και πέρα υπάρχει μόνο μία, τελική αξιολόγηση για να τελειώσει πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί από όλες τις πλευρές το εποικοδομητικό πνεύμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία τους τελευταίους μήνες.

Είναι όμως και η εποχή να συζητηθεί το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, και με νέες ιδέες, όπως η γαλλική πρόταση. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;
Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ παραμένει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Η προσέγγισή μου, και η προσέγγιση της Κομισιόν, είναι να στηρίζουμε τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με έναν στόχο - να διευκολύνουμε μια συμφωνία για μια αξιόπιστη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και έτυχε στήριξης από την ανακοίνωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017.

Κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων ετών, η συνεργασία σας με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση ποια ήταν;
Έχω συνεργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτά τα τελευταία χρόνια. Οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που είχαμε υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσουν να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία όταν συναντούσαμε κάποιο από τα πολλά εμπόδια που ήταν διασκορπισμένα στη διαδρομή αυτή. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί. Η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις, και γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σ' εμένα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να στηριχθεί και πάλι στα δικά της πόδια.

Και μετά το Μνημόνιο τι; Ήδη, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κάνουν λόγο για ένα ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κατάσταση, αλλά και οι προοπτικές για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο;
Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα 'μνημόνια' - και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα.

Κλείνοντας, να σας ζητήσουμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και μετά το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015. Τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον ως ένα σταθερά φυσιολογικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης! Μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στη στήριξή μου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης