Αναλύσεις

Bloomberg: Τα πετρελαΊκά επενδυτικά όνειρα του Ιράν «κολλημένα» με την Κίνα

Bloomberg: Τα πετρελαΊκά επενδυτικά όνειρα του Ιράν «κολλημένα» με την Κίνα
Eν μέσω διεθνών κυρώσεων η μόνη χώρα που επένδυε στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν, ήταν η Κίνα.
Η άρση των κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις δυτικών πετρελαϊκών κολοσσών στην πλούσια σε κοιτάσματα χώρα του Περσικού, ωστόσο η Τεχεράνη εξακολουθεί να ελπίζει σε αυτό μόνο στο Πεκίνο, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει, εν μέσω διεθνών κυρώσεων η μόνη χώρα που επένδυε τα τελευταία χρόνια στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν, ήταν η Κίνα, η οποία κατέστη έτσι κυρίαρχος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της χώρας.
Ακόμη και σήμερα, που οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αρθεί και όλοι θα περίμεναν μία εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης-Ιράν, η Τεχεράνη παραμένει επιφυλακτική έναντι των δυτικών, εξαιτίας κάποιων κυρώσεων που εξακολουθούν να υφίστανται από τις ΗΠΑ, αλλά και της προεκλογικής ρητορείας του Donald Trump, επισημαίνει το Bloomberg.
Έτσι, αν και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες των αναξιοποίητων κοιτασμάτων, αυτό δεν είναι πλέον εύκολο λόγω της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι τράπεζες της Δύσης εξακολουθούν να αρνούνται τις συναλλαγές με το Ιράν, κάτι που σημαίνει, ότι οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τα έργα υποδομής στα πεδία.
Ο υπουργός Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Ιράν Mansour Moazami δεν κρύβει την απογοήτευσή του γι’ αυτό, καθώς οι ξένες επενδύσεις στα θαλάσσια κυρίως κοιτάσματα του Περσικού Κόλπου θα έφερναν στα ταμεία της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου περίπου 10 δισ. δολάρια.
«Χρειαζόμαστε επενδύσεις» λέει και προσθέτει ότι «αυτό που περιμέναμε, δεν έχει συμβεί ακόμη».
Όπως λέει δε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Li Guofu «το Πεκίνο γνωρίζει, ότι το Ιράν δεν έχει άλλες επιλογές» πλην της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με το Ιράν μέχρι το τέλος του 2014 και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ήταν πενταπλάσιες σε μέγεθος από αυτές της Τεχεράνης με την ΕΕ.
Επισημαίνει ακόμη, ότι στο πλαίσιο της Κινεζικής εμπορικής επέκτασης προς την Δύση με την δημιουργία εκ νέου του «δρόμου του μεταξιού», ο οποίος περνάει από το Ιράν, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επισκέφθηκε την Τεχεράνη φέτος και υποσχέθηκε επενδύσει ύψους 600 δισ. δολαρίων σε βάθος μιας 10ετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης