Αναλύσεις

UBS: Η ελληνική οικονομία θα εκπλήξει ευχάριστα το 2018 – Οι τράπεζες το μεγάλο ερωτηματικό

UBS: Η ελληνική οικονομία θα εκπλήξει ευχάριστα το 2018 – Οι τράπεζες το μεγάλο ερωτηματικό
Η πρόσφατη υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς μετοχών αποτυπώνει αυτήν την θετική προοπτική που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία
Ιδιαίτερα αισιόδοξη δηλώνει η UBS για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πλέον ότι η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι το πιο πιθανό σενάριο, καθώς το θέλουν και οι δύο πλευρές.
Ειδικότερα, στη σημερινή 16σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Greece: the final countdown…» (Ελλάδα: η τελευταία αντίστροφη μέτρηση...) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η UBS θεωρεί ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς μετοχών αποτυπώνει αυτήν την θετική προοπτική που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία.

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μπαίνει στο τελικό στάδιο - τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στο εξής

Σύμφωνα με τη UBS υπάρχουν τρία θέματα που θα είναι σημαντικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εισέρχεται στην τελική του φάση.
Πρώτον, η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης.
Κατά την άποψη της UBS, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,0% και του 2,1% για το 2018 και το 2019, αντιστοίχως, είναι πολύ χαμηλές.



Μάλιστα, οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8-2,9% το 2018-19.
Και αυτό διότι υπάρχουν τέσσερις πηγές υπεραπόδοσης:
α) η βελτίωση του κλίματος,
β) η βελτίωση στην αγορά εργασίας,
γ) η δυναμική των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και
δ) η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.









Υπό αυτούς τους όρους, η UBS εκτιμά ότι οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης «καθαρής εξόδου» για την Ελλάδα από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι και η Ελλάδα είναι πιθανό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με σημαντικά υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα από ό, τι σήμερα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των ήδη πολύ περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πέρα από το 2019.
Αυτό προστίθεται στους λόγους για τους οποίους η UBS δηλώνει long στα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά το πρόσφατο ράλι.



Τρίτον, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.
Το 2018 φαίνεται να είναι ακόμα ένα δύσκολο έτος για τον τομέα με την εφαρμογή του IFRS9, τη συνεχή επανεξέταση του SSM και τις αυστηρότερες προτάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη διαχείριση των NPLs και NPEs.
Εντούτοις, η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στοχοθετημένης μείωσης των NPEs, την εφαρμογή του IFRS9 (επίδραση αρνητικών επιπτώσεων CET1% περίπου 150-300 μ.β.) και των stress test, φαίνονται διαχειρίσιμες με τα σημερινά επίπεδα κεφαλαίου και την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της περιόδου 2018-19, στο βασικό σενάριο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η αγορά έχει τιμολογήσει στις περισσότερες από αυτές τις βελτιώσεις, ενώ η περαιτέρω άνοδος της αγοράς θα πρέπει να συνδεθεί με βελτίωση των δεικτών ROE.

Θέμα # 1: Είμαστε πιο αισιόδοξοι από τη μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ

Η UBS υπενθυμίζει την εκτίμηση του 2017 ότι ο καταλύτης για τις επιδόσεις της αγοράς θα προέρχονταν από την καλύτερη δημοσιονομική πορεία της χώρας και όχι από την ανάκαμψη του ΑΕΠ.
Πλέον εκτιμά ότι πλέον θα αρχίσει η αγορά να λαμβάνει στήριξη από την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του ΑΕΠ, εξαιτίας των θετικών νέων από το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις επενδύσεις και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.



Σε ποιο σημείο βρίσκεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης;

Η τελευταία εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου όταν το Eurogroup κατέληξε σε πολιτική συμφωνία.
Η τρίτη αξιολόγηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2018 με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, άνοιγμα των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων, βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, άρση των κανονισμών στις αγορές προϊόντων καθώς και άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Επιπροσθέτως, σημειώθηκε πρόοδος στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Μόλις οριστικοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα θα λάβει 6,7 δισ. ευρώ, μέσω δύο εκταμιεύσεων.

Θέμα # 2: Σε καλό δρόμο για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

Σε προηγούμενη ανάλυσή της η UBS είχε υποστηρίξει ότι ενώ μια προληπτική πιστωτική γραμμή, με τη μορφή ECCL, μπορεί να μοιάζει η καταλληλότερη επιλογή για την Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου προγράμματος προσαρμογής, μια αποκαλούμενη "καθαρή έξοδος" χωρίς μια τέτοιους όρους (αν και με περισσότερες προϋποθέσεις σε σχέση με άλλα προγράμματα) μπορεί να είναι μια πιο ρεαλιστική προοπτική.
Οι εξελίξεις από τότε και τα κίνητρα παραμένουν ευθυγραμμισμένα υπέρ της καθαρής εξόδου.
Πρώτα απ 'όλα, η επικοινωνία και από τις δύο πλευρές παραμένει προσανατολισμένη προς μια καθαρή έξοδο.
Είναι ευνόητο ότι η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ECCL.
Αλλά εξίσου, υπάρχει μικρή ώθηση από τους πιστωτές της Ελλάδας.
Πράγματι, όλες οι τελευταίες δηλώσεις του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σε ένα μεταγενέστερο πρόγραμμα στρατηγική ανάπτυξης.

Τα αποθέματα μετρητών θα μπορούσαν να καταλήξουν σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι προβλέπεται σήμερα ...

Το πιο σημαντικό, φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι με σημαντικά υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα.
Άλλωστε η παρουσία του ESM θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές μιας επιτυχημένης "καθαρής εξόδου" και να μειώσει τον κίνδυνο μιας ακόμη κρίσης ρευστότητας.
Αυτό σημαίνει ότι αν α) η Ελλάδα λάβει επιπλέον 18,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος, β) υπερβεί το ποσό αυτό με κάποια χρηματοδότηση από την αγορά, γ) αποπληρώσει καθυστερούμενα ποσά προς ιδιώτες ύψους 3,3 δισ. ευρώ, δ) εκτελέσει τον προϋπολογισμό και ε) ενισχύσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, μπορεί να καταλήξει με ένα προσωρινό ταμειακό "μαξιλάρι" της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.



Βεβαίως, ένας αριθμός παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερο buffer.
Για παράδειγμα, ο ESM να δώσει λιγότερα χρήματα. ή η Ελλάδα να αποφασίσει να προχωρήσει σε ορισμένες βραχυπρόθεσμες δανειοληψίες (π.χ. βραχυπρόθεσμες συμφωνίες επαναγοράς) ή να παρεκλίνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, στη συνολική εικόνα, η UBS πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να χτίσει ουσιαστικά μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα από ό, τι οι επίσημες προβλέψεις.

... καλύπτοντας τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά το 2019

Ένα αποθεματικό ύψους 20 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας πολύ περισσότερο από το 2019 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από την αγορά.
Και πάλι αυτός ο υπολογισμός βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές: α) το μηνιαίο προφίλ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2019 να είναι ίδιο με εκείνο του 2018, β) ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός να παραμένει αμετάβλητος και καθ'όλη τη διάρκεια του 2019, και γ) ότι η Ελλάδα θα δεχτεί το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ από τα κέρδη SMP/ANFA.
Και πάλι ορισμένες από αυτές τις παραδοχές θα μπορούσαν να μην ισχύσουν.
Οι δημοσιονομικές ανάγκες θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αλλά αναμφισβήτητα υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την κάλυψη τέτοιων ενδεχομένων.

Τα "άφθονα" μετρητά υποστηρίζουν τη θετική στάση στα ελληνικά ομόλογα

Η UBS επαναλαμβάνει την εκτίμηση του Δεκεμβρίου ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.
Στο μέτωπο του χρέους, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστικά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές της, από ότι εκτιμά η αγορά.
"Είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων", υπογραμμίζει.
Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό "carry trade", το οποίο περιλαμβάνει τον δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για την αγορά assets υψηλού επιτοκίου, όπως προσθέτει.



Θέμα # 3: Τράπεζες: Μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, δύο σημαντικά ζητήματα

Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έκλεισε ένα θλιβερό και πτωτικό 2017.
Ωστόσο, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Ευρωσύστημα, τη διάθεση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και την πώληση ξένων δραστηριοτήτων, να μειώσουν τα NPLs και να προσελκύσουν νέες καταθέσεις.
Η UBS αναμένει ότι το 2018 θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τον τομέα με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου, την τρέχουσα ανασκόπηση του SSM, τη δοκιμή αντοχής του 2018, τις προτάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη διαχείριση των NPL και NPE, καθώς και τους απαιτητικούς στόχους για τα προβληματικά δάνεια.
Παρά το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας, το βασικό ερώτημα παραμένει.
Εάν ο τομέας διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες με τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου.


Ωστόσο, απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. δοκιμασία ακραίων καταστάσεων) ή η αλλαγή πολιτικής για τα NPL σε επίπεδο εποπτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, η UBS βλέπει δύο σημαντικά ζητήματα:
1) τη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων και τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP)
2) τις προτάσεις για τα NPLs από την ΕΚΤ.

Δοκιμασμένες από το άγχος πάλι - αυτή τη φορά καλύτερα "εξοπλισμένες"

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ξεκίνησε τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες στις 31 Ιανουαρίου 2018 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο.
Η μεθοδολογία θα είναι ίδια με τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ για τις εποπτευόμενες από τον SSM τράπεζες.
Δεδομένου του ότι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι σημαντικά ισχυρότερη και η κάλυψη των NPLs υψηλότερη από το 2015, η UBS θεωρεί ότι το βασικό σενάριο είναι απίθανο να οδηγήσει σε αρνητική έκπληξη.
Ωστόσο, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με το 2015, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που μπορούν να δώσουν κάποια... άνεση στην άσκηση:
- Οι δείκτες CET είναι πάνω από το 14,5% (και 15,5% στη μέση τιμή), δηλαδή κατά 2-3% υψηλότεροι από τους δείκτες του 2015.
- Η κάλυψη NPE είναι κατά μέσο όρο 5 μ.β. υψηλότερη
- Το πλαίσιο και η εργαλειοθήκη NPE έχουν βελτιωθεί σημαντικά
- Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα
- Τα μακροοικονομικά σενάρια φαίνονται πιο ήπια από ό, τι στη δοκιμή του 2016, που προέκυψε χωρίς πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη για τον τομέα.
Επιπλέον, ενώ η προτεινόμενη μείωση NPE για το 2018-2020 δεν εντάσσεται στην άσκηση, θα ληφθεί υπόψη στο SREP.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η UBS θεωρεί ότι ο τελικός καταλύτης θα είναι οι νέοι κανόνες του SSM σχετικά με το επαρκές και απαιτούμενο επίπεδο κάλυψης των ΝΡΕ τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Αυτός θα είναι και ο κύριος μοχλός αύξησης ή ομαλοποίησης του κόστους κινδύνου, των υλικών ή των διαχειρίσιμων αποσβέσεων και συνεπώς θα επηρεάσει το εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια από την αγορά.

Στρατηγική για τις μετοχές στην Ελλάδα

Από την προηγούμενη λεπτομερή ανάλυση της UBS για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, η αγορά μετοχών έχει υποστεί σημαντική μεταβλητότητα, αλλά φαίνεται τώρα να εδραιώνεται σε μια νέα ανοδική τροχιά πάλι.
Οι υποστηρικτικοί παράγοντες για την ελληνική αγορά περιλαμβάνουν:
i) την ισχυρή οικονομία,
ii) την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, και
iii) την αναμενόμενη περαιτέρω συσσώρευση των μετρητών της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να «βγεί» από το πρόγραμμα υποστήριξής της.



Ωστόσο, πολλά από αυτά φαίνεται να έχουν τιμολογηθεί στην αγορά.
Ο MSCI Greece διαπραγματεύεται πλέον με premium πάνω από 20% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 12,7x .
Επιπλέον, αυτό το υψηλό P / E βασίζεται σε εκτιμήσεις κερδών που έχουν ήδη αυξηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα, οι μέσοι ROE στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί (2,6%) και πολύ ασταθείς, με τη UBS να εκτιμά ότι αυτό το χάσμα αποτίμησης είναι απίθανο να περιοριστεί σημαντικά εκτός εάν η πορεία ανάκτησης του ROE ακολουθεί το πρότυπο των αναδυόμενων αγορών, δηλαδή να γίνεται λιγότερο ασταθής σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Επομένως, κατά την άποψή της, η αγορά μετοχών ήδη αποτυπώνει μεγάλο μέρος των καλών μηνυμάτων που θα πρέπει να παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.
Κατά την άποψη της UBS οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να προσφέρουν περαιτέρω βιώσιμες βελτιώσεις στους δείκτες κερδοφορίας με την πάροδο του χρόνου για να δικαιολογήσουν τα σημαντικά νέα κέρδη στην αγορά.





Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης