Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ογκώδες το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Πολλαπλό μήνυμα προς κυβέρνηση - Μπλοκάρει τη λύση για το Σκοπιανό

Ογκώδες το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Πολλαπλό μήνυμα προς κυβέρνηση - Μπλοκάρει τη λύση για το Σκοπιανό
Αναθεωρείται εκ των πραγμάτων η ελληνική στάση και στρατηγική
Ενά Συλλαλητήριο εντυπωσιακό σε όγκο με κέντρο την Πλατεία Συντάγματος αλλά και καλυμμένους τους γύρω δρόμους, Βασσιλίσης Σοφίας, Σταδίου, Αμαλίας κ.α. ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που είχε διαφανεί από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, όχι για οικονομικά ζητήματα αλλά για ένα εθνικό θέμα, που θεωρητικά κάποιοι περίμεναν ότι θα είχε απορροφηθεί μετά από 25 χρόνια.
Μετά από την συγκέντρωση τέτοιου πλήθους που διαδήλωσε ειρηνικά τα μηνύματα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα είναι σαφή.
Σημασία δεν έχει αν οι συγκεντρωθέντες ήσαν 1,5 εκατ ή 700.000, είτε ακόμα αν η αντιπολίτευση την προμόταρε, σημασία έχει ότι η ογκωδέσταση αυτή διαδήλωση αιφνιδίασε τους πάντες με την δυναμική της και σίγουρα στέλνει μηνύματα και προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για υποεκτίμηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.
Ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη, επιθετικός, αιχμήρός και επικριτικός προς την κυβέρνηση από τα αριστερά, αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Το λάθος της κυβέρνησης έγκειται στο ότι χειρίστηκε από την αρχή με μεγάλη ανεπάρκεια την διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι αυτή δεν θα γενικευόταν, όπως έγινε σήμερα 4 Φεβρουαρίου του 2018 στην Αθήνα.
Τούτου δοθέντος και παρά το tweet Κοτζιά για συνέχιση της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση καλείται να συνεκτιμήσει το κόστος που θα έχει αν επιχειρήσει να περάσει από την βουλή μια συμφωνία, η οποία  θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες σε επίπεδο προσχεδίου.Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες.
Κατόπιν των σημερινών δεδομένων πολύ δύσκολα θα βρει συμπαραστάτες από τους λοιπούς πολιτικούς χώρους αλλά πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους ΑΝΕΛ.
Η όποια λύση και να έλθει είναι πλέον πολύ δύσκολο να περάσει και αυτό είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης αντίδρασης που εκφράσθηκε από το λαικό αίσθημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο θα περιλαμβάνει 3 τμήματα, τις γνωστές ελληνικές προτάσεις για το ονοματολογικό και τα συνδεδεμένα θέματα, τα ζητήματα αλυτρωτισμού και την αντικατάσταση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, αναφερόμενη στις προυποθέσεις ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που πιθανώς θα έχουν και οικονομικό αντίκρυσμα.

Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση

Μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.

Tα διεθνή μέσα

«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για τη διάσωση του ελληνισμού», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Οι Έλληνες διαδηλώνουν για να υπερασπιστούν το όνομα “Μακεδονία”» γράφουν οι New York Times σε μια ανταπόκριση που καταλήγει: «Ακόμη κι αν οι δύο χώρες πετύχουν συμβιβασμό, “Μακεδόνες” αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να ζητήσουν τη γνώμη του λαού μέσω δημοψηφίσματος για την συμφωνία. Αν γίνει αυτό, τότε και στην Ελλάδα θα ασκηθούν εσωτερικές πιέσεις να γίνει το ίδιο, και το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι ένα αδιέξοδο».
Αναφορά στο συλλαλητήριο έκαναν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η Washington Post, το CNN, αλλά και γαλλικά και ιταλικά.
«Ελλάδα: Διαδήλωση στην Αθήνα για να εγκαταλείψει η Μακεδονία το όνομά της», έγραψε η Le Monde.
«Ελλάδα: Μεγάλη κινητοποίηση κατά του συμβιβασμού για το όνομα της Μακεδονίας», ήταν ο τίτλος του Le Point.
«”Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Όχι συμφωνία με τα Σκόπια”», γράφει η ιταλική La Stampa.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης