Αναλύσεις

Η κυβέρνηση πιέζει για καθαρά stress tests με στόχο clean exit

Η κυβέρνηση πιέζει για καθαρά stress tests με στόχο clean exit
Γιατί οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μονόδρομος το 2019;
Η πλειοψηφία των επενδυτικών τραπεζών – J P Morgan, HSBC, Morgan Stanley - που αποτίμησαν τους όρους του stress tests στο δυσμενές σενάριο με μεγάλη άνεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με άνεση τα stress tests.
Αυτή είναι η μια εκδοχή των stress tests.
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που σταθερά υποστηρίζει το bankingnews από τον Αύγουστο του 2017, ότι το έτος των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι το 2019.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία στο αποτέλεσμα των stress tests των τραπεζών καθώς εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες θα καταρρεύσει το σχέδιο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και θα υποχρεωθεί σε κάποιας μορφής υβριδικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κεφάλαια και για τις τράπεζες.
Εάν δεν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests η κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει το πολιτικό επιχείρημα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον καθαρά ιδιωτικό, οι ιδιώτες μέτοχοι θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνδέει άμεσα τα stress tests των τραπεζών με το clean exit.
Οι χρηματιστηριακές εταιρίες στην Ελλάδα και πολλοί ξένοι brokers προφανώς και θέλουν να αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου καθώς έχοντας υποστεί μεγάλες ζημίες λόγω της κατακρήμνισης του χρηματιστηρίου συμφωνούν να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Η κυβέρνηση θέλει καθαρά stress tests για να έχει καθαρή έξοδο και οι brokers και οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου για να αποφευχθεί ένας ακόμη γύρος χρηματιστηριακής εσωστρέφειας.
Αυξήσεις κεφαλαίου δεν θέλουν ούτε οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς θα μπουν σε μια τεράστια περιπέτεια, απολογούμενοι στους μετόχους τους.
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις, οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές δεν ευνοούν τις αυξήσεις κεφαλαίου  καθώς θα απαιτηθούν reverse split και οι όροι θα είναι χειρότεροι από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015…εάν υλοποιούνταν αυξήσεις π.χ. το Καλοκαίρι του 2018.  
Πρακτικά ούτε οι μέτοχοι θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου καθώς κανείς δεν θέλει να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη.
Και στο παρελθόν βέβαια υπήρχε ομοψυχία κατά των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά το 2018 το εύρος όσων τάσσονται κατά των αυξήσεων κεφαλαίου είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η μείωση των εξαιρετικά υψηλών προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες ενώ τόνισε ότι τα stress tests τα διεξάγει η ΕΒΑ η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή και όχι το ΔΝΤ.
Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ότι τα εξαιρετικά υψηλά NPLs χρειάζονται σοβαρά κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν.

Οι ωραίες στιγμές θα κρατήσουν πολύ λίγο…

Θα αναλύσουμε δύο σενάρια stress tests, το ένα περνάνε όλες οι τράπεζες και στο άλλο περνάνε όλες οι τράπεζες αλλά 1 ή 2 βρίσκονται στα κόκκινα οπότε η ΕΚΤ και ο SSM θα τους οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Το 2019 δεν αναφέρεται τυχαία καθώς τον Νοέμβριο 2018 που ολοκληρώνεται το stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών όσες κριθούν ανεπαρκείς κάποια στιγμή μέσα στο α΄ 6μηνο του 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό και οι ελληνικές τράπεζες που θα βρεθούν στα κόκκινα των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας θα ζητήσουν χρόνο ώστε να βρουν κεφάλαια μέσα στο 2019.
Ακόμη και εάν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests…τι θα συμβεί;
Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει ένα ράλι εκτόνωσης στις τραπεζικές μετοχές αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ , οι ωραίες στιγμές δεν θα κρατήσουν πολύ γιατί ακόμη και σε αυτό το σενάριο… ΑΜΚ το 2019 θα υλοποιήσουν οι τράπεζες.
Οι αγορές μπορεί αρχικά να αντιμετωπίσουν με ενθουσιασμό αλλά στην πορεία είτε κάποιοι θα αμφισβητήσουν τα stress tests είτε θα κατανοήσουν ότι τα προβλήματα για τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν επιλυθεί, η κερδοφορία βελτιώνεται πολύ αργά και γενικώς τα κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως NPEs, αναβαλλόμενη φορολογία, υπο-χρηματοδότηση και άλλα δεν έχουν επιλυθεί.
Το καλό σενάριο για τις τράπεζες είναι να περάσουν τα stress tests αλλά ακόμη και σε αυτό το σενάριο…γρήγορα ο προβληματισμός θα επανέλθει.
Στο σενάριο να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests αλλά όσες βρίσκονται σε οριακά επίπεδα ως προς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δηλαδή πολύ κοντά στους κατώτερους επιτρεπτούς η ΕΚΤ θα τις οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Η χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζών σε σχέση με το 2015 είναι σχεδόν ανέπαφη

Εάν δούμε τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών και τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 εξάγεται ένα συμπέρασμα η Εθνική βρίσκεται 13% υψηλότερα της τιμής της ΑΜΚ του 2015 δηλαδή στα 0,30 ευρώ, η Alpha bank οριακά υψηλότερα των 2 ευρώ και Eurobank και Πειραιώς χαμηλότερα των τιμών των ΑΜΚ του 2015.
Η εικόνα αυτή έρχεται να αποδείξει ότι μεταξύ 2015 και 2018 πρακτικά οι αποτιμήσεις των τραπεζών βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

Γιατί οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μονόδρομος;

1)Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιείς τράπεζες με 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
2)Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιείς τράπεζες με 50% δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
3)Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιείς τράπεζες με 28,9 δισεκ. tangible book και 19,86 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο.
4)Δεν μπορεί ο τραπεζικός κλάδος που υποχρηματοδοτεί την οικονομία να συνεχίσει να έχει παθητικό ρόλο.
5)Δεν μπορεί οι τράπεζες να συνεχίσουν να συρρικνώνονται έχοντας χάσει μεταξύ 2009 και 2018 περίπου 177 δισεκ. σε περιουσία ή ενεργητικό.
6)Δεν μπορεί οι τράπεζες να θέλουν να πουλήσουν μαζικά προβληματικά δάνεια και…να φοβούνται τις τιμές πώλησης.
Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο οι τράπεζες κακώς δεν παίρνουν τα κρατικά 10 δισεκ. για να εξυγιανθούν.
Όμως το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να έχουν θετικό πρόσημο δηλαδή αναπτυξιακό χαρακτήρα ώστε το 2019 να θεωρηθεί το έτος επανεκκίνησης της οικονομίας με την θετική συμβολή των τραπεζών.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης