Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» - Σύντομα η προκήρυξη του προγράμματος

Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» - Σύντομα η προκήρυξη του προγράμματος
Το πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους αποτελεί δωρεά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς το ΥΠΕΝ
Κλείνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μία ακόμη από τις τελευταίες εκκρεμότητες για την έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με συνέπεια να μπαίνει στην τελευταία ευθεία – μετά από πολύμηνη καθυστέρηση – η προκήρυξή του.
Ο λόγος για το πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα και το οποίο τη Δευτέρα 5/2 θα παραδώσει και επίσημα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από τον τραπεζικό φορέα και θα παραχωρηθεί δωρεάν στο ΥΠΕΝ.
Έτσι, τη Δευτέρα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση ανάμεσα στην Ένωση και το υπουργείο.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του προγράμματος, από τη στιγμή που στο νέο «Εξοικονομώ» - και σε αντίθεση με το παλαιό αντίστοιχο πρόγραμμα - οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν online την αίτηση υπαγωγής, ενώ από το ίδιο σύστημα θα μπορούν να παρακολουθούν επίσης την εξέλιξη του αιτήματός τους.
Από την άλλη πλευρά, η υπογραφή της σύμβασης τη Δευτέρα πιθανότατα υποδηλώνει πως ολοκλήρωσαν τη διασύνδεσή τους στο σύστημα και οι συνεταιριστικές τράπεζες, με δεδομένο ότι οι συστημικές τράπεζες είχαν ήδη αποκτήσει απρόσκοπτη πρόσβαση στο σύστημα.
Κάτι που θα σήμαινε πως έχει επιλυθεί μία από τις τρεις εκκρεμότητες που, όπως είχε αποκαλύψει το World Energy News, παρέμεναν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου προς επίλυση, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Εκχώρηση κονδυλίων από τις Περιφέρειες

Υπενθυμίζεται πως μία ακόμη εκκρεμότητα ήταν να γίνουν από όλες τις Περιφέρειες οι εκχωρήσεις στο ΕΤΕΑΝ (το οποίο θα διαχειριστεί το «Εξοικονομώ») των κονδυλίων με τα οποία αυτές θα εισφέρουν μέσω των αντίστοιχων ΠΕΠ στην υλοποίηση του προγράμματος.
Τέλος, το ΥΠΕΝ θα έπρεπε να καταλήξει στον ενεργειακό στόχο των αναβαθμίσεων, δηλαδή στην ενεργειακή κλάση στην οποία θα πρέπει να αναβαθμίζεται ένα ακίνητο έπειτα το σύνολο των προβλεπόμενων ενεργειακών παρεμβάσεων, ώστε να είναι επιλέξιμο.
Έτσι, τουλάχιστον έως το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, το υπουργείο αναζητούσε τη φόρμουλα που θα προσδιορίζει σε κάθε ακίνητο τον ενεργειακό στόχο, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το εισόδημα του ιδιοκτήτη του.
Στόχος είναι, ακόμη και οι ιδιοκτήτες που μπορούν να διαθέσουν περιορισμένα ποσά να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού θα μπορούν να έχουν την ευχέρεια να καλύψουν το τμήμα εκείνο των εξόδων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης