Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κατσαφάδος: Έχει εφαρμοστεί η αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας των καταναλωτών λόγω ρευματοκλοπών;

Κατσαφάδος: Έχει εφαρμοστεί η αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας των καταναλωτών λόγω ρευματοκλοπών;
Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, παρά τη ρητή πρόβλεψη που αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 237/2017 απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) από τον Ιούνιο του 2017
Ερώτηση για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές λόγω των ρευματοκλοπών, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος στον αρμόδιο Υπουργό.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής, επικαλούμενος στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ρευματοκλοπές στη χώρα μας έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι χρεώνονται με το κόστος της διαφυγούσας ενέργειας των ρευματοκλοπών.
Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, παρά τη ρητή πρόβλεψη που αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 237/2017 απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) από τον Ιούνιο του 2017, για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές εξαιτίας των ρευματοκλοπών, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία τιμολόγηση της ρευματοκλοπής.
Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων ερωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας τι πρόκειται να πράξει για να ανακόψει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, αλλά και εάν έχει εφαρμοστεί η αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :  Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη

Θέμα: Αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές λόγω ρευματοκλοπών.

Τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια οι ρευματοκλοπές στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για το 2016, το σύνολο των ρευματοκλοπών που εντοπίσθηκαν, ανήλθε στις 11.528 περιπτώσεις, σε επίπεδα δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια έναντι του 2011. Επιπλέον, από τις αρχές έως και τον Οκτώβριο 2017, το σύνολο των μηνύσεων που υπέβαλε η εταιρεία και έφθασαν στα δικαστήρια για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε και ανήλθε σε 2.971 έναντι 324 υποθέσεων το 2015. Τα διαφυγόντα κέρδη της ΔΕΗ που σημειώνονται από τις ρευματοκλοπές, φτάνουν τα 300 εκ.€ το χρόνο, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει σαφώς και επιβαρύνει σημαντικά τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι χρεώνονται με το κόστος της διαφυγούσας ενέργειας των ρευματοκλοπών.

Προς αντιμετώπιση του φαινομένου, τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εγχειρίδιο ρευματοκλοπών, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα, όπως η είσπραξη και η διάθεση των καταλογιζόμενων ποσών λόγω ρευματοκλοπής, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή και των καταναλωτών, ο καθορισμός βασικών αρχών και κανόνων που πρέπει να διέπουν τις διαδικασίες διερεύνησης και διαπίστωσης ρευματοκλοπών προς διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Μεταξύ άλλων, με την υπ’ αριθμόν 237/2017 απόφαση της ΡΑΕ καθορίζονται κλείδες επιμερισμού των εσόδων από τις ρευματοκλοπές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα ποσά που συγκεντρώνονται από την καταβολή οφειλών λόγω διαπιστωμένων ρευματοκλοπών -εξαιρούμενων των ποσών που αφορούν στην κάλυψη του διαχειριστικού κόστους που υφίσταται ο Διαχειριστής Δικτύου σε σχέση με τις ρευματοκλοπές- αξιοποιούνται για:

(α) Την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι Καταναλωτές λόγω ρευματοκλοπών στο Δίκτυο, μέσω πίστωσης των εξής λογαριασμών: αα) του Ειδικού Λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά το όρθρο 143 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, ββ) του Ειδικού Λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Συστήματος για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κατά το άρθρο 55 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει. γγ) του λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Συστήματος για το κόστος χρήσης του Συστήματος και δδ) του λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής του Δικτύου για το κόστος χρήσης του Δικτύου. (β) Τη δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση, κατ’ αρχάς, δράσεων και ενεργειών, καθώς και την παροχή κινήτρων προς τον Διαχειριστή του Δικτύου ή/ και τους Προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών και γενικότερα τον περιορισμό και την αποτροπή του φαινομένου.

Ωστόσο, παρά τη ρητή πρόβλεψη της απόφασης της ΡΑΕ για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές εξαιτίας των ρευματοκλοπών, από τον Ιούνιο του 2017, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία τιμολόγηση της ρευματοκλοπής. Επίσης, φαίνεται πως δεν έχει εφαρμοστεί το αντιστάθμισμα της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι συνεπείς καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Έχει εφαρμοστεί η αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές λόγω ρευματοκλοπών, μέσω πίστωσης των προαναφερθέντων λογαριασμών; Αν ναι, δεν θα έπρεπε να είχαν δει διαφορά οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους; Αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα;

2.    Τι πρόκειται να κάνει για να ανακόψει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, το οποίο συνεχίζεται;

Πειραιάς 31 Ιανουαρίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης