Αναλύσεις

EBA: Οι όροι στο δυσμενές σενάριο των stress tests - Ποιοι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο

EBA: Οι όροι στο δυσμενές σενάριο των stress tests - Ποιοι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο
Το βασικό και δυσμενές σενάριο θα περιλαμβάνουν όρους για την 3ετία 2018, 2019 και 2020.
Eνώ σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος εκτός απροόπτου, (υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας μικρής αναβολής) θα ανακοινωθούν από την EBA οι παραδοχές για τα πανευρωπαϊκά stress tests (βασικό και δυσμενές σενάριο), ήδη κάποιες από τους όρους αναλύονται ήδη...στις τράπεζες.
Για την Ελλάδα λοιπόν λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το πρόβλημα είναι ένα – σε ότι αφορά τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου - και επικεντρώνεται στην μείωση της τιμής των ακινήτων.
Στην τριετία η μείωση στις αξίες των ακινήτων  υπολογίζεται στο 16% από μείωση 25% στα stress tests του 2015.
Μέσα από τις παραπάνω παραδοχές υποστηρίζεται πως τούτο θα συμβεί λόγω των πλειστηριασμών που μοιραία θα συμπαρασύρουν την ανεμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων η οποία απ’ όλους συνομολογείται πως υφίσταται.
Να λοιπόν μία στρέβλωση κατά βάση προερχόμενη από τις σκληρές και απαρέγκλιτες επιταγές του SSM που πρέπει να εφαρμοστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα έρχεται να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα στην καινούρια άσκηση των τραπεζών.
Αν και το παραπάνω μέγεθος είναι ανησυχητικό τόσο για τις κεφαλαιακές ανάγκες που τυχόν θα ανακύψουν για τις τράπεζες, κυρίως όμως γιατί όλοι ξέρουν πως οι πλειστηριασμοί καταπιέζουν μία αγορά που μπορεί να προσδώσει έναν «αέρα» στο ΑΕΠ της χώρας, εν τούτοις κάποιοι υπενθυμίζουν πως το δυσμενές σενάριο του 2015 προέβλεπε 25% μείωση σε ότι αφορά την πτώση της τιμής των ακινήτων σε επίπεδο τριετίας.
Κατά τα λοιπά, τα προβλεπόμενα μεγέθη στο δυσμενές σενάριο των stress tests υπολογίζεται πως για τη χώρα μας θα είναι ήπια και πάντως ηπιότερα από εκείνα που θα ισχύσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα σε ότι αφορά το ΑΕΠ, αθροιστικά στην τριετία εκτιμάται  πως θα υποστεί μείωση τάξης του 3,5%- πάντα σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο-.
Αντιθέτως ακόμη και το δυσμενές σενάριο βλέπει την ανεργία να κατέρχεται  στο 18% από 21% που ίσχυε ως παραδοχή επίσης στο δυσμενές σενάριο του 2015.
Οι κεφαλαιακές όμως ανάγκες για τις τράπεζες δεν θα είναι διογκωμένες από τα παραπάνω μεγέθη λένε ψύχραιμοι «αποτιμητές¨» της κατάστασης κάνοντας αναφορά  στην έκθεση της S&P που ήταν και αυτή η οποία ουσιαστικά πίεσε τις τιμές στο χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Η έκθεση αυτή, ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να λάβουν ενισχυμένες προβλέψεις περίπου 10% σε ότι αφορά το κόκκινο χαρτοφυλάκιό τους.
Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση αποτιμάται περί τα 12 δις. ευρώ.
Εκεί λοιπόν είναι και ο αδύναμος κρίκος των τραπεζών που με μία αόρατη κλωστή έρχεται να συνδεθεί τελικώς και με την πτώση στα χαρτοφυλάκια ακινήτων.
Πάντως οι ψυχραιμότεροι εκ των εκτιμητών υπενθυμίζουν πως οι τράπεζες ξεκινούν από μία υψηλότερη κεφαλαιακή αφετηρία  η οποία προσδιορίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (CT1) στο 17% ενώ η αφετηρία της προηγούμενης άσκησης ήταν 10,8%.
Τέλος ας σημειωθεί μια υφέρπουσα και εξαιρετικά έντονη πλέον γρίνια για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα από τα συνεχή tests που απομειώνουν διαρκώς τους πόρους τους και περιορίζουν τον επενδυτικό ίστρο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 
Κάποια άλλη λύση πρέπει να βρεθεί μουρμουρίζουν διαρκώς οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Σήμερα 31 Ιανουαρίου 2018 – 19:00 ώρα Ελλάδος - θα ανακοινωθούν από την EBA οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests που θα δημοσιευθούν Μαΐο 2018 με επίκεντρο πορεία ΑΕΠ, πορεία τιμών ακινήτων, ανεργίας και ελληνικού χρηματιστηρίου για το διάστημα 2018 με 2020.  

Το δυσμενές σενάριο θα περιλαμβάνει μείωση του ΑΕΠ στο -0,5% με -0,8%.
Στο βασικό σενάριο το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο το διάστημα 2018 με 2020.
Ως προς τις τιμές των ακινήτων το 2018 στο δυσμενές σενάριο θα προβλέπει πτώση με βάση ορισμένες πηγές -15% σταθεροποίηση τα επόμενα χρόνια. 
Πάντως το παράδοξο είναι ότι στα stress tests του 2015 οι παραδοχές που είχαν ληφθεί υπόψη στο δυσμενές σενάριο για το 2017… επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Το 2018 ΕΚΤ - SSM, ESM και ΔΝΤ που παρακολουθούν και εμπλέκονται στις ελληνικές τράπεζες θα συναινέσουν ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στα stress tests αλλά για να μην χάσουν την αξιοπιστία τους…θα τις κατευθύνουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά το 2019.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ θα δώσει 2ετή περίοδο ώστε οι τράπεζες χωρίς ασφυκτική πίεση και με όρους αυξήσεων και όχι ανακεφαλαιοποίησης θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Αυτό το σχέδιο είναι πολιτικά ουδέτερο, δεν αποσταθεροποιεί την Ελλάδα και τις τράπεζες και δίνει χρόνο στο ελληνικό banking να προετοιμαστεί για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Βασικό και δυσμενές σενάριο στα stress tests του πρόσφατου παρελθόντος



Τι θα δείξουν τα stress tests;

Το capital buffer στα stress tests του 2018 θα εκμηδενιστεί καθώς η ζημία θα φθάσει στα 8,5 με 10,5 δισεκ. ενώ οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 4 με 5,5 δισεκ. το μέγιστο αλλά θα δοθεί ορίζοντας 2ετίας δηλαδή έως το 2020 αλλά ουσιαστικά το 2019 θα είναι το έτος των αυξήσεων κεφαλαίου.
Τα stress tests είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν τον Μάιο για το χρέος και την έξοδο ή μη έξοδο από τα μνημόνια άλλο εάν ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα θέλει να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια.  
Ως προς τα stress tests αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι το τελικό νούμερο που θα προκύψει θα επιβαρύνει τα κεφάλαια – θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών – κατά 8,5 με 10,5 δισεκ. και η τελική κεφαλαιακή ανάγκη θα κινηθεί μεταξύ 4,5 με 5 δισεκ. για όλες τις τράπεζες με ορίζοντα 2019.

Τα αποτελέσματα των stress tests του Μαίου 2018 των ελληνικών τραπεζών θα έχουν αυτή την δομή και μορφή



Ζημία 8,5 με 10,5 δισεκ. και ανάγκες σε κεφάλαια 4,5 με 5 δισεκ.

Ο λογαριασμός που θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests θα είναι τέτοιος που η ΕΚΤ θα δώσει πίστωση χρόνου μέχρις ότου βρουν κεφάλαια
1)Για να ενισχύσουν τα αδύναμα capital buffers
2)Να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια
3)Να διαθέτουν κεφάλαια ώστε σταδιακά να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα καλό και ένα κακό σενάριο ενόψει των stress tests.
Το κακό σενάριο είναι στα stress tests του 2018 μια ελληνική τράπεζα να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση εντός του 2018.
Το καλό σενάριο είναι περισσότερες από μια τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου από το 2019.
Η διαδικασία των stress tests ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρχει σαφής σχετικά εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Έχουμε αναλύσει ότι θα προκύψει ζημία 8,5 με 10,5 δισεκ. η οποία θα προέλθει ως εξής
-Ζημία 5 με 5,5 δισεκ. από το IFRs 9 σε παρούσες αξίες καθώς το IFRs9 έχει 5ετή περίοδο απόσβεσης.
-Ζημία από 600 εκατ έως 1,5 δισεκ. ευρώ από το TAR από την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
-Ζημία από το stress tests 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά το εύρος της ζημίας κινείται μεταξύ 8,5 με 10,5 δισεκ. αλλά με το IFRs 9 με 5ετή περίοδο απόσβεσης.
Το βασικό σενάριο της κατάληξης όλου αυτού του μείγματος ελέγχων θα είναι μια διετή περίοδος που θα δοθεί από την ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες προς το 2019 να λάβουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους με ΑΜΚ από 4,5 έως 5 δισεκ.
Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες; - Οι 8 λόγοι

Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες; - Υπάρχουν 8 βασικοί λόγοι….

1)Εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σενάριο πολύ πιθανό…. είναι βέβαιο ότι θα καταθέσει την θέση του στην ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Η βασική θέση του ΔΝΤ είναι ότι πριν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη φάση θα πρέπει οι τράπεζες να είναι προετοιμασμένες κατάλληλα, κεφαλαιακά επαρκείς και το κυριότερο να διαθέτουν μηχανισμούς ασφαλείας είτε ως μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα είτε ως ένα κεφάλαιο – απόθεμα σε ένα υβριδικό πρόγραμμα 2ετούς διάρκειας που θα ισχύσει μετά το 2018.
Το ΔΝΤ έχει καθαρή άποψη, παρ΄ ότι αποδυναμωμένο καθώς ζητάει να παραμείνει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, θα παρουσιάσει σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες είτε στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 20 με 22 Απριλίου του 2018 ή τον Μάιο του 2019 στο πολύ κρίσιμο Eurogroup στις 24 Μάιου 2018.

2)Τα σχέδια του SSM να υλοποιήσει AQRs στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανότατα το 2019 είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.

3)Το τελευταίο διάστημα μεταξύ τραπεζικών κύκλων κυκλοφορούν δύο σενάρια που έχουν ενδιαφέρον.
Το bankingnews υποστηρίζει από τον Αύγουστο του 2017 ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου 5 με 6 δισεκ.
Τα δύο σενάρια είναι
Α)3+1= Οι 3 τράπεζες δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου αλλά η 1 θα χρειαστεί 1,5 με 1,8 δισεκ.
Β)2+2= Οι 2 τράπεζες από τις 4 μεγάλες δεν θα χρειαστούν αύξηση αλλά οι 2 υπόλοιπες δηλαδή το 50% των συστημικών τραπεζών θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου.
Η πιθανότητα του 3+1 είναι πολύ μεγάλη αλλά και του 2+2.
Η πιθανότητα να μην χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου το 2019 είναι μηδενική.

4)Η Ελλάδα θα υιοθετήσει ένα υβριδικό πρόγραμμα εξόδου από τα μνημόνια έως μεταβατικό σχήμα 2ετούς διάρκειας.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό σημαίνει ότι άπαξ και η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί και κλείνει έγκαιρα τις αξιολογήσεις δεν θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα το 2018 αλλά θα προειδοποιήσουν ότι το 2019 οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν και να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.

5)Οι τράπεζες το 2019 θα έχουν φθάσει στον πυρήνα του προβλήματος των…προβληματικών δανείων όπου η σχέση προβλέψεις ως προς τα προβληματικά ανοίγματα δεν επιτρέπει πωλήσεις σε οποιαδήποτε τιμή.
Πρόσφατα η ΤτΕ ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες εάν πουλήσουν 19 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάνω από 365 ημέρες ακόμη και στο 3% της ονομαστικής αξίας δεν έχουν πρόβλημα.
Σε ανάλυση μας όμως σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων εάν θεωρητικά πωλούνταν όλα τα προβληματικά δάνεια σήμερα θα προέκυπτε μια ζημία μεταξύ 21 με 24 δισεκ. ευρώ στα κεφάλαια των τραπεζών.

6)Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακραία υψηλό DTA δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία σε σύνολο 33,6 δισεκ. κεφαλαίων τα 19,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.

7)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί όλα τα τελευταία χρόνια σε ένα μονόδρομο συρρίκνωσης από 435 δισεκ. έχει υποχωρήσει το ενεργητικό στα 258 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιστρέψουν την συρρίκνωση και να αυξήσουν το ενεργητικό τους χρειάζονται νέα κεφάλαια και μάλιστα καθαρά κεφάλαια όχι ομολογιακά tier 2 ή cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα.

8)Το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και για να μπορέσουν να πετύχουν αφού θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου και όχι ανακεφαλαιοποιήσεις θα απαιτήσουν υψηλότερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα.
Με μια συντηρητική εκτίμηση οι μετοχές των τραπεζών θα πρέπει να είναι 50% υψηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και προφανώς οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν με τις παρελθούσες διαδικασίες δηλαδή reverse split και άλλα σχετικά που απαξίωναν τους μετόχους.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα λειτουργήσουν προσθετικά στα κεφάλαια των τραπεζών, δεν θα είναι ανακεφαλαιοποιήσεις δηλαδή τα κεφάλαια μειώνονται και υποχρεωτικά πρέπει να αυξηθούν εκ νέου.
Ορισμένοι ωστόσο διερωτώνται και ορθώς όταν η αγορά γνωρίζει ότι το 2019 οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου…οι μετοχές δεν θα περιχαρακωθούν;
Το ερώτημα είναι όντως εύλογο….
Το 2019 θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και οι αυξήσεις αυτές θα εμπεριέχονται στα stress tests του 2018.
Πίσω από τον μανδύα ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests θα είναι καλά κρυμμένο το μυστικό….οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης