Αναλύσεις

Π. Καμμένος: Θα υπηρετήσουμε την κυβερνητική εντολή έως το τέλος της 4ετίας - Επιμένει για μη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Π. Καμμένος: Θα υπηρετήσουμε την κυβερνητική εντολή έως το τέλος της 4ετίας - Επιμένει για μη χρήση του όρου «Μακεδονία»
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι παρά τις διαφοροποιήσεις τους οι ΑΝΕΛ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα
Η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (σε εξέλιξη από τις 14:00 μετά το μεσημέρι) και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη στάση που θα ακολουθήσει στο εξής το κόμμα για το εν λόγω μείζον εθνικό ζήτημα, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.
Η τοποθέτηση αρκετών στελεχών και βουλευτών των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση όσον αφορά τη μη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει μια σειρά σεναρίων για την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα και για τη μελλοντική στάση του Π. Καμμένου.
Ένα από αυτά μάλιστα θέλει τον κ.Καμμένο – σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία – να αποχωρεί από την κυβέρνηση και από τον υπουργικό θώκο, κάτι που ενδεχομένως να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν του κυβερνητικού σχήματος.
Ωστόσο, αναφέρεται – βάσει πάντα του συγκεκριμένου σεναρίου – ότι εάν τεθεί θέμα δεδηλωμένης οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρόκειται για ένα σενάριο που αν και θεωρείται πως τους αφήνει όλους σχετικά ικανοποιημένους – η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πέφτει, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ περνά από τη Βουλή με την ψήφο μάλλον του Κινήματος Αλλαγής και οι ΑΝΕΛ διασώζονται πολιτικά – δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, μια και επί της ουσίας θα προκύψει μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας.
Πάντως, προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ ο Π. Καμμένος με μια λακωνική τοποθέτηση του απέρριψε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ειδήσεις.

Κεντροαριστερή κυβερνητική συμμαχία; - Όχι λένε Γεννηματά, Θεοδωράκης

Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ επιλέξουν τη ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι προφανές πως δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Καθώς σε αυτό το σενάριο, μόνος πιθανός κυβερνητικός εταίρος, βάσει των σημερινών ισορροπιών στη Βουλή, είναι το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη – Ποτάμι).
Όμως σε σημερινές δηλώσεις τους τόσο η κα.Γεννηματά όσο και ο κ.Θεοδωράκης απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε συνεργασία – τουλάχιστον την παρούσα περίοδο – με το ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες της κας. Γεννηματά αναφερόμενοι στα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι, τονίζοντας ότι «το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί».
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα» ήταν η τοποθέτηση από το περιβάλλον της κας.Γεννηματά ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκη.
«Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο.
Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.
Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο κ.Θεοδωράκης.

Κλειδί οι ΑΝΕΛ

Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές πως περιθώρια για άλλου είδους κυβερνητικές συμμαχίες και ισορροπίες προφανώς και δεν υπάρχουν.
Καθώς δεδομένης της άρνησης της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή δεν συζητείται καν) αυτό που απομένει για τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι 7 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Συνεπώς οι ΑΝΕΛ είναι το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων.
Ο κ.Καμμένος πέρα από το ότι δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να γίνει «Σαμαράς» και να ρίξει την κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης υποστήριξε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενώ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ.Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να αφήσει στο περιθώριο τον Δ. Καμμένο και τις δηλώσεις του περί πολιτικών εξελίξεων (ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις πως θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις καθώς οι ΑΝΕΛ θα μείνουν πιστοί στα πιστεύω τους και δεν θα ψηφίσουν καμία συμφωνία με τον όρο Μακεδονία), υποστηρίζοντας πως ο Π. Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν καλή χημεία και ότι ισχύουν οι δηλώσεις του Π. Καμμένου πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση των ΑΝΕΛ αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις.
Είναι προφανές πως ο κ.Καμμένος πρέπει να επιλέξει.
Μια και οι δύο δεσμεύσεις του – ότι δεν θα γίνει νέος Σαμαράς και ότι δεν θα αποδεχθεί σύνθετη ονομασία – δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης