Αναλύσεις

Κινητοποιήσεις σε λιμάνια ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ

Κινητοποιήσεις σε λιμάνια ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ
Η γενική συνέλευση σήμερα περιέχει τρία κρίσιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση
Με κινητοποιήσεις σε όλα τα ελληνικά λιμάνια υποδέχονται, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι την έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Λ. Αθηνών και θα προετοιμάσει την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).
Η γενική συνέλευση σήμερα περιέχει τρία κρίσιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση.
Καλείται, κατ’ αρχάς, να εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας ώστε μεταξύ άλλων να περιοριστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από 11 σε 9, με τα δύο μέλη που αποσκοπεί να απομακρύνει να είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Επίσης, προτείνεται η αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου ώστε να υπάρχει υποχρεωτικά εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως μέλος της για να παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του επενδυτή.
Το τρίτο βασικό ζήτημα επί του οποίου θα ψηφίσει είναι η εντολή-εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να υπογράψει τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου, με βάση την οποία θα λειτουργεί το λιμάνι ο ΟΛΘ υπό τον νέο βασικό μέτοχο.
Επιπλέον, στα τρία κρίσιμα θέματα περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου με τον περιορισμό των μελών και, πιθανότατα, την τοποθέτηση ενός εκπροσώπου του επενδυτή. Το διοικητικό συμβούλιο αυτό θα είναι μεταβατικό έως τη μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή, που θα γίνει με την καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατ. ευρώ και την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Ομως, επειδή η αλλαγή του καταστατικού πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί από το ΓΕΜΗ και προκειμένου να μη χαθεί χρόνος με τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης, η σημερινή γενική συνέλευση αναμένεται να μην ολοκληρωθεί αλλά να διακοπεί και να επαναληφθεί σε περίπου δέκα ημέρες.
Ανάλογη ήταν και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΟΛΠ. Ετσι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα αλλάξει σήμερα, αλλά στην επανάληψη της συνέλευσης. Σημειώνεται πως, έπειτα από αντιδράσεις, πολιτικές και όχι μόνον, ο σημερινός πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να παραμείνουν έως την επόμενη έκτακτη γενική συνέλευση, που εκτιμάται πως θα γίνει σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα, ήτοι στα μέσα Μαρτίου. Περίοδος, κατά την οποία εκτιμάται πως, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις

Αυτά δεν σημαίνουν πως η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) πραγματοποιεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον ΟΛΘ και 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, στον ΟΛΠ και στα λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κερκύρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας. Η ΟΜΥΛΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της για την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΘ, προειδοποιεί χαρακτηριστικά πως, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει «χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία, νομικά, αγωνιστικά και κοινωνικά», προκειμένου «να δίνουμε απάντηση σε κάθε βήμα της επιχειρούμενης πώλησης και να αποκαλύπτουμε τις νομικές ακροβασίες και τα πολιτικά ατοπήματα, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΘ».

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης