Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο Τσίπρας στο Νταβός: Αν βλέπουν την Ε.Ε. ως "αλά καρτ" μηχανισμό, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μέλλον της Ευρώπης

Ο Τσίπρας στο Νταβός: Αν βλέπουν την Ε.Ε. ως
Κρίσιμες συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός για εθνικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν την οικονομία
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβαση του σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Για την Ελλάδα ανέφερε ότι κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία.
Στο πάνελ συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Yemi Osinbajo και ο William Lacy Swing, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.
O πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια ανοιχτόμυαλη πολιτική απέναντι στις αφρικανικές χώρες για το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Για τις χώρες που λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα παρατήρησε πως αν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως έναν "αλά καρτ" μηχανισμό, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και πως το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί.
Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.
Με αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι έχουμε κανόνες.
Σχολίασε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο Schaeuble έδειξε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, «οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Victor Orban πρέπει να το καταλάβει».
Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο.
Είναι πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα για κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάτι που θα σημαίνει νόμιμες ροές και όχι φράχτες, όπως έγινε στα βόρεια σύνορα μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης