Αναλύσεις

ΜοU-Μνημόνιο: Οι 88 νέες δεσμεύσεις της 4ης αξιολόγησης - Ποιες αφορούν στη ΔΕΗ

ΜοU-Μνημόνιο: Οι 88 νέες δεσμεύσεις της 4ης αξιολόγησης - Ποιες αφορούν στη ΔΕΗ
Ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και επιπρόσθετες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων προς την επιχείρηση περιλαμβάνονται μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων της 4ης αξιολογησης για την δόση των 11,7 δισ.ευρώ τον Ιούνιο του 2017
Μια ακόμα δύσκολη αξιολόγηση η 4η έρχεται για την ελληνική οικονομία, πριν η χώρα εξέλθει από τα μνημόνια.
Όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης, το συμπληρωματικό μνημόνιο και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που δόθηκαν, χθες (22/1), μετά το Eurogroup στην δημοσιότητα με την 4η αξιολόγηση η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρώσει από τον Φεβρουάριο μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2018 - που είναι  το «dead line» που έχουν θέσει οι πιστωτές για να κλείσει η 4ης αξιολόγηση.  
Μεταξύ των προαπαιτουμένων υπάρχουν και ζητήματα που άπτονται της ΔΕΗ και συγκεκριμένα:
 - Το Φεβρουάριο θα πρέπει να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ.
- Νωρίτερα η κυβέρνηση οφείλει να στείλει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στη Κομισιόν.
- Η ΔΕΗ θα πρέπει να προωθήσει επιπρόσθετα μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών. 
Από τα πλέον κρίσιμα προαπαιτούμενα είναι: η απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου ορίου από το 2019- αντί το 2020- η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η πλήρης κατάργηση από την 1η Ιουλίου της έκπτωσης ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η αύξηση- εάν χρειαστεί- των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η εκκαθάριση του φόρου τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά.
Τα νέα προαπαιτούμενα θα ξεκλειδώσουν μία δόση που θα είναι η τελευταία από το 3ο μνημόνιο και θα φθάνει τα 11,7 δις. ευρώ μέρος της οποίας  θα κατευθυνθεί για το περίφημο «μαξιλάρι». Έτσι από τα 86 δις. του 3ου δανείου, η Αθήνα θα κάνει χρήση μόνο τα 58,6 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 27,4 δισ. που θα μείνει αδιάθετο θα αποφασιστεί τον Μάιο για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.          
Επίσης, μέχρι το τέλος του προγράμματος η κυβέρνηση θα εκκαθαρίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες αξίας 3,5 δις ευρώ εκ των οποίων μόνο το 1,5 δις ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
Όσον αφορά στις επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για το 2017, 2,5% το 2018 και το 2019, 2,3% το 2020 και 2,1% το 2021. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί από το 21,7% του εργατικού δυναμικού το 2017 σε 20,1% το 2018, 18,4% το 2019, 16,8% το 2020 καιστο 15,5% το 2021.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, οι δανειστές συμφωνούν ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση τουλάχιστον 0,5% (μαξιλάρι ασφαλείας έναντι τυχόν αναθεωρήσεων από τη Eurostat) σε σχέση με το στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.
Πριν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλων παροχών έφτανε το 3% του ΑΕΠ ενώ μετά από αυτές τις παροχές αναμένεται να φτάσει στο 2,3% του ΑΕΠ.
Η υπεραπόδοση του 2017 συνδέεται κυρίως με την υπο-εκτέλεση των δημοσίων δαπανών και σε μικρότερο βαθμό από τις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις των δημοσίων εσόδων (εισπράξεις ΕΦΚΑ) παρά τις σημαντικές υστερήσεις των εσόδων από άμεση φορολογία. Για το 2018 το πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%.

Σε ότι αφορά τα 88 προαπαιτούμενα - μέτρα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων είναι:

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί :  Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.  Στόχος πολύ φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έως τις 17 Ιανουαρίου έφτασαν τους 80. Από το Μάρτιο ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί στους 1.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα από τον Μάρτιο του 2018 και να φτάσει τους 2.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να αυξηθούν στους 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας .
-Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα : Κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την  περίοδο 2018- 2022.        
- Αφορολόγητο: Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
-Ανεξάρτητες Αρχές: Μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητα τους.     
-ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.
- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαϊου.
-ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η  κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού  που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Ναυτιλία: Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.
- Συντάξεις: Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.
-Νέες συντάξεις: Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων  κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.
- ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του  ΕΚΑΣ του 2019.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Έως το Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ
- Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
-Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
- Αγορά εργασίας:  Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης