Αναλύσεις

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ
«Ναι» στην εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν
Το «πράσινο φως» προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ έδωσε η Κομισιόν, στην έκθεση συμμόρφωσης η οποία κατατέθηκε στο Eurogroup και θα εξετασθεί σήμερα (22/1) από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η έκθεση εκ του παραπάνω ποσού τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους τους χρέους, τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του «μαξιλαριού ασφαλείας», ενώ ένα ποσό 0,5 δισ. ευρώ θα δοθεί προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να καλύψει χρέη του στο εσωτερικός της χώρας.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι «το ποσό του ενός δισ. ευρώ που απομένει θα δοθεί μετά τον Απρίλιο 2018 και εφόσον υπάρχει έκεθση των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις εσωτερικές υποχρεώσεις της και μάλιστα σε ποσοστό 1 προς 1.
Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι βάσει των τελευταίων δεδομένων που έχει στη διάθεσή της, το κεφαλαιακό μαξιλάρι που εκτιμάται ότι θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος θα φθάνει στα 10,2 δισ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσό προκειμένου η χώρα να μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για 10 μήνες μετά τον Αύγουστο του 2018.
Παράλληλα και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν  το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060.
Πρόκειται για εκτιμήσεις ελαφρώς πιο αρνητικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχε δημοσιοποιήσει η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2017.
Οι οικονομολόγοι της Επιτροπής σπεύδουν να προσθέσουν ότι ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ένα χρόνο μετά από το τέλος του προγράμματος, ενώ με ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ θα καλύπτονταν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019, και τα 30 δισ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην ανάλυσή της.

Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Ειδική αναφορά πραγματοποιείται στην έκθεση της Κομισιόν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς τονίζεται ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι θεσμοί θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο είναι αποτελεσματική.
Τονίζεται ακόμη ότι η «παρακολούθηση» της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και στο μέλλον, ενώ η επιτυχημένη πορεία της όλης διαδικασίας θα αποτελέσει το βαρίδι που θα κρίνει την έγκριση του δεύτερου «μεριδίου» της δόσης, το οποίο, ως γνωστόν, θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
«Το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε ορθή πορεία, αλλά υπόκειται στα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών να επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει».

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης