Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μεταξύ Α και Β γύρου εκλογών οι ενδείξεις για «Καλυψώ»

Μεταξύ Α και Β γύρου εκλογών οι ενδείξεις για «Καλυψώ»
Οι συνθήκες φέρνουν καθυστέρηση ελάχιστων 24ώρων στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ»
Κάτω από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 90 χιλιομέτρων την ώρα και ισχύ 8 Μποφόρ βρέθηκε χθες αργά το απόγευμα το γεωτρύπανο Saipem 12000, με κύματα πέραν των 7 μέτρων, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι συνθήκες ήταν ελάχιστα πιο ήπιες. Παρά την oλιγοήμερη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες ενδείξεις για τη γεώτρηση αναμένονται ανάμεσα στις δύο Κυριακές των προεδρικών εκλογών.
 Οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κράτησαν δεμένα στο λιμάνι Λεμεσού τα δύο πλοία υποστήριξης, ωστόσο κοντά στο γεωτρύπανο για λόγους ασφάλειας έμεινε το τρίτο σκάφος της ομάδας πλωτών μέσων υποστήριξης.
Οι συνθήκες φέρνουν καθυστέρηση ελάχιστων 24ώρων στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», χωρίς όμως, για την ώρα, να αλλάζει το πλαίσιο ολοκλήρωσης σε σχέση με τα πολιτικά δεδομένα στην Κύπρο, δηλαδή εντός της εβδομάδας μεταξύ Α και Β γύρου των προεδρικών εκλογών.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», το γεωτρύπανο μέχρι τη χθεσινή μέρα είχε φτάσει σχεδόν σε πέραν του 60% του βάθους που είναι προγραμματισμένο να φτάσει, εκεί όπου εκτιμάται ότι υπάρχει περίκλειστο φυσικό αέριο.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το να υπάρξει σύμπτωση των επιστημονικών προσδοκιών με τα ευρήματα, δηλαδή να υπάρξει ένα σημαντικό κοίτασμα, κάπως μεγαλύτερο αυτού στο «Αφροδίτη».
Η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν προβλήματα πέραν των καιρικών συνθηκών, ενώ τα μέχρι τώρα ευρήματα στην πορεία προς το βάθος και τη γεωλογική διαμόρφωση, που υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα, είναι αυτά που αναμένονταν.
 
Νέες Navtex από Τουρκία λόγω ΑΟΖ Κύπρου… Ελλάδας
 
Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε χθες ακόμα τρεις Navtex (η μία περιλαμβάνει και τμήμα της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας) για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της, σε περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ρόδου και μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου. Η αλλαγή περιοχών που «δεσμεύει» η Τουρκία, είναι προφανές ότι αποτελεί αντίδραση στις διαδικασίες συμφωνίας καθορισμού των ορίων ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης