Αναλύσεις

ΔΝΤ: Η Ελλάδα «πάει καλά» στην εφαρμογή του προγράμματος – Η αναδιάρθρωση του χρέους απόλυτα απαραίτητη

ΔΝΤ: Η Ελλάδα «πάει καλά» στην εφαρμογή του προγράμματος – Η αναδιάρθρωση του χρέους απόλυτα απαραίτητη
Σταθερή η θέση του ΔΝΤ αναφορικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που έχει με την Ελλάδα και την ουσιαστική του συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως τόνισε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Jerry Rice.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το 2018 ο κ. Rice, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ αλλά και την εκτίμησή του για τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για τη γ’ αξιολόγηση, έσπευσε να επαναλάβει την πάγια θέση του δανείου.
«Για να ενεργοποιηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία και να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η εφαρμογή του προγράμματος, κάτι στο οποίο υπάρχει, όντως, πρόοδος και ο δεύτερος είναι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι όταν και εφόσον εκπληρωθούν οι δύο παραπάνω απαιτήσεις, τότε θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να δώσει έγκριση για την ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα.
Εκτίμησε ακόμη ότι, βάσει της ενημέρωσης που έχει, ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι της Ευρωζώνης βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.
«Φυσικά περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα (22/1).
Η θέση, όμως, του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι σταθερή και δεν αλλάζει», δήλωσε ο κ. Rice.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αρκεί μία τεχνική συμφωνία των Ευρωπαίων με την Ελλάδα για το χρέος προκειμένου το Ταμείο να αλλάξει στάση.
«Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές (σ.σ: μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης), αλλά θεωρώ ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας (σ.σ. Ευρωζώνη) και νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το χρέος και επομένως η ελληνική οικονομία να έχει βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης