Αναλύσεις

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup 22/01 - Σε περισσότερες από μία δόσεις η εκταμίευση των 6-7 δισ. ευρώ

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup 22/01 - Σε περισσότερες από μία δόσεις η εκταμίευση των 6-7 δισ. ευρώ
Στην ατζέντα του Eurogroup η πρόοδος της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Για την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ενημερωθεί το Eurogroup στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου 2018, όπως αναφέρει η ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί.
Ποσό των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερες από μια δόσεις, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.
«Στην τελευταία συνάντηση, το Eurogroup είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα.
Μετά την τεχνική συμφωνία, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα», αναφέρεται.
Η προσοχή θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν, όπως τονίζεται.



Επίσης στη συνεδρίαση θα οριστεί και επίσημα ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν και τα αποτελέσματα της 7ης αποστολής επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Πορτογαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2017.
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Οι αποστολές συντονίζονται συνήθως από το ΔΝΤ και τον ESM.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο για να αλλάξει σελίδα και να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης», δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Όμως «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να σταθούν μόνοι στα πόδια τους και να έχουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε.
Φρόντισε ακόμη να προσθέσει ότι «κατά την επόμενη ημέρα (σ.σ. μετά το τέλος του προγράμματος) η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τα κίνητρα για να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα έχουν και «εθνικό» χρώμα και ορθό τρόπο εφαρμογής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης