Αναλύσεις

ΝΔ: Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία"

ΝΔ: Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως
Το ερώτημα "εάν συνεχίζουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν την αναγνώριση της γείτονος ως "Μακεδονία" θέτει η Ν.Δ η οποία εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση καθώς όπως υποστηρίζει υπουργοί της έχουν  δημοσίως υποστηρίξει επί λέξει "ότι δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία". Δηλαδή, όπως τονίζουν, να ονομαστεί Μακεδονία σκέτο.
"Τη θέση αυτή επισημαίνεται ότι υπέγραψαν το 2008 περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή τους δήλωσή, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Και ανάμεσά τους ήταν και πρόσωπα που διατελούν ή διετέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. Το παράδοξο δε, είναι ότι ακόμη και σήμερα που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί της ουσίας εκχωρούσε στα Σκόπια την δυνατότητα να αυτοπροσδιορισθούν ως "Μακεδονία” άνευ οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού”, σημειώνουν  πηγές. Παράλληλα, αναφέρουν πως:
Την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε μόλις πρόσφατα, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. "Υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε”, είπε στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης.
Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Μπρατισλάβα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε συνειδητά την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία”.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έκανε την εξής δήλωση σε site της γειτονικής χώρας: "Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος”.
Όπως τονίζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, οι όλες τοποθετήσεις αιτιολογούν το γιατί η οδός Πειραιώς υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη να διαπραγματευθεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
"Δεν είναι μόνο οι ανεύθυνες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απόψεις του κ. Καμμένου που εμφανώς αποβλέπουν σε μικροκομματικά οφέλη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το καταρρέον κόμμα του. Με τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης πιστοποιείται ότι σχεδόν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και προφανώς δεν έχει και σήμερα κανένα πρόβλημα να αναγνωριστεί το γειτονικό Κράτος με το όνομα "Μακεδονία"”, σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.
Στην οδό Πειραιώς συνεχίζουν να θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας επιτακτικά και σε καθημερινή βάση από τους δύο εταίρους να ομονοήσουν σε μια κοινή και ξεκάθαρη θέση και να ενημερώσουν τη βουλή. Ποιες είναι κατά τη ΝΔ οι προτεραιότητες για την εξεύρεση μίας αποδεκτής λύσης;
-Το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.
-Η πΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
-Να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ. Για αυτό άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης