Αναλύσεις

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα για το όνομα - Τον Φεβρουάριο η πρώτη συνάντηση

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα για το όνομα - Τον Φεβρουάριο η πρώτη συνάντηση
Η πΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να συστήσουν ομάδες εργασίας, δήλωσε στο «Reuters» ο Nikola Dimitrov
Η πΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να συστήσουν ομάδες εργασίας υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίες θα διεξάγουν συνομιλίες ώστε να αναζητήσουν λύση στην 25ετή διαμάχη για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα (12/01/2018) στο «Reuters» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov.
Όπως αναφέρει το «Reuters», ο Dimitrov συναντήθηκε την Πέμπτη (11/01) στη Θεσσαλονίκη με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για να συζητήσουν τρόπους προώθησης μιας λύσης στο ακανθώδες ζήτημα.
«Αναχωρήσαμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Dimitrov στο πρακτορείο.
Ο ίδιος τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας υπό τους υπουργούς Εξωτερικών για να διαπραγματευτούν απευθείας πιθανές λύσεις στη διαμάχη.
«Περιμένω ότι η πρώτη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.
«Έχουμε τεράστια ευθύνη», συνέχισε ο Dimitrov, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες που μπορεί να έχει η γειτονική Ελλάδα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς.
Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα», ανέφερε.
Ο Dimitrov σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του, η οποία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την ΕΕ το 2005, ελπίζει να οριστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στο μπλοκ τον Ιούνιο.
Η χώρα επιθυμεί επίσης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος», τόνισε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε μια λύση για το όνομα.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», μια επιτυχής επίλυση του θέματος θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που είχε μπλοκάρει η Αθήνα.
Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev που ανέλαβε τον περασμένο Μάιο, έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενότερα με την Ελλάδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης