Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αμερικανικά passive funds τιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο – Παρά την προβληματική άνοδο, στόχος 2018 οι 1000 μον.

tags :
Αμερικανικά passive funds τιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο – Παρά την προβληματική άνοδο, στόχος 2018 οι 1000 μον.
Nα θυμόμαστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ρηχή άρα και οι υπερβολές φαντάζουν σπουδαίες… αλλά επί της ουσίας είναι μετριότητες σε μια μετριότατη οικονομία
Αρχές Καλοκαιριού 2017….πολύ πριν η Lagarde του ΔΝΤ ταράξει τα ήρεμα και αισιόδοξα….νερά της ελληνικής χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς.
Αρχές Καλοκαιριού 2017 σημειωνόταν ένα ακραίο ράλι πάλι υπερβολής με τις τράπεζες να βρίσκονται πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και την Εθνική και Eurobank και συνολικά τον κλάδο να σημειώνει σημαντική βελτίωση…
Το ράλι στις τραπεζικές μετοχές είχε οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 858 μονάδες.
Αρχές Καλοκαιριού του 2017 τα ελληνικά ομόλογα που τιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο ήταν κολλημένα π.χ. το 10ετές στο 5,5%.
Όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε από τα hedge funds τα οποία ανέβασαν βιαστικά την αγορά ποντάροντας σε γρήγορα κέρδη με στόχο να δημιουργήσουν αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο και να έρθουν οι πιο longs επενδυτές και πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια ώστε να…πουλήσουν.
Η Lagarde με την περίφημη δήλωση περί AQRs τραυμάτισε τις τράπεζες και μαζί κατέστρεψε τα σχέδια για ξεφόρτωμα με κέρδη από τα hedge funds.
Ποια ήταν η κατάληξη;
Πολλά – όχι όλα – αλλά πολλά hedge funds να αποχωρήσουν με ζημίες και να μην επανέλθουν στο χρηματιστήριο.  
Αυτά συνέβησαν.
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το swap των ομολόγων που ήταν επιτυχημένο και την στρατηγική της κυβέρνησης να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες τις αξιολογήσεις υπήρξε μια ουσιώδης αλλαγή στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ράλι στα ομόλογα με επιτόκια στην 10ετία στο 3,74% - κάποιοι εκτιμούν και 3,20% με 2,8% σε βάθος χρόνου – είχε ξεκάθαρα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.
Τα hedge funds λοιπόν το 2017 επένδυσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο και δεν τους βγήκε και στο τέλος του 2017 με αρχές 2018 τα hedge funds επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα και τους βγήκε.
Έχουμε μια ουσιώδη διαφοροποίηση λοιπόν τα hedge funds έχασαν από τις μετοχές και κέρδισαν από τα ομόλογα.

Αν δεν αγοράζουν hedge funds ποιοι αγοράζουν μετοχές και ελληνικές τράπεζες;

Η αποκάλυψη ήρθε από την συμπεριφορά του ETF GREK που έχουμε αναλύσει διεξοδικότατα.
Το ETF GREK είναι αμοιβαίο κεφάλαιο που απαρτίζεται από τις σημαντικότερες ελληνικές μετοχές και διαπραγματεύεται καθημερινά στην Νέα Υόρκη με τρέχουσα τιμή 10,83 μονάδες (11/1/2018) με υψηλό τον Μάρτιο του 2014….που είχε βρεθεί στις 25 μονάδες.
Από τα χαμηλά του 2017 το ETF GREK έχει σημειώσει άνοδο 45% (από 7,43 μονάδες στις 10,83 μονάδες)
Το σημαντικό στοιχείο όλων είναι ότι το GREK έχει προσελκύσει και hedge funds ειδικά τις τελευταίες ημέρες αλλά κυρίως passive funds δηλαδή μακροπρόθεσμα παθητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αγοράζουν Ευρώπη και βρίσκουν ευκαιρία το ελληνικό ETF GREK να αγοράσουν αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά σε ευρώ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο αναδυόμενο σε ευρώ.
Αυτές οι τοποθετήσεις δημιούργησαν ένα αυτοτροφοδοτούμενο κύμα ανόδου και η χρηματιστηριακή αγορά από τις 730 μονάδες πριν λίγες εβδομάδες έφθασε αισίως στις 850 μονάδες δηλαδή πλησιάζει τα υψηλά του 2017.
Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των αρχών του Καλοκαιριού του 2017.  

Αυτά τα ξέρετε…το ερώτημα είναι τι δεν ξέρουμε;

Η επάνοδος των τραπεζών σε επίπεδα προ της κρίσης που προκάλεσε η Lagarde ΔΝΤ για τα AQRs των τραπεζών είναι η παράμετρος κλειδί.
Εάν η αγορά πιστέψει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια το 2018 αλλά το 2019 – όπως σταθερά υποστηρίζουμε – τότε η άνοδος θα συνεχιστεί.
Με όρους τεχνικής ανάλυσης οι 980 με 1000 μονάδες ή άνοδος +17% από τα τρέχοντα επίπεδα για το 2018 θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικός στόχος.
Το bankingnews «βλέπει» προφανώς δόσεις υπερβολής στην τρέχουσα άνοδο και περιμένουμε μια διόρθωση αλλά αυτή μάλλον θα έρθει μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου 2018 και μετά την έξοδο στις αγορές ίσως στις 23 Ιανουαρίου 2018 με 7ετές ομόλογο και επιτόκιο 3,3% (το 5ετές είχε εκδοθεί στο 4,625%).
Όμως ανεξαρτήτως της διόρθωσης…η τάση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ανοδική.
Η άποψη μας είναι ότι στα stress tests οι τράπεζες θα κερδίσουν 2ετή περίοδο έως ότου κάνουν νέες ΑΜΚ και προωθήσουν τα capital plans.
Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την μείωση του ρίσκου όπως καταγράφεται στα ομόλογα θα μπορούσε να μας οδηγήσει στις 980 με 1000 μονάδες έως το τέλος του 2018.

Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις

Η μια προϋπόθεση είναι να μην σκάσει η φούσκα των διεθνών αγορών.
Είτε μας αρέσει είτε όχι ο Trump στις ΗΠΑ έχει διαδραματίσει μόνο θετικό ρόλο στο ράλι των αγορών…αλλά μια διόρθωση θα ανακόψει την ελληνική προσπάθεια ανάκαμψης.
Η άλλη προϋπόθεση είναι ότι η Ελλάδα ακόμη προσελκύει είτε hedge funds είτε passive funds αλλά όχι ακόμη funds με στρατηγικό προσανατολισμό Ελλάδα.
Αυτά τα funds δεν θα έρθουν πριν η ελληνική αγορά αποκτήσει βάθος ή για να το θέσουμε ποσοτικά εάν το χρηματιστήριο δεν βρεθεί στις 1200 με 1500 μονάδες.
Επειδή ο στόχος αυτός είναι πολύ μακρινός… να θυμόμαστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ρηχή άρα και οι υπερβολές φαντάζουν σπουδαίες… αλλά επί της ουσίας είναι μετριότητες σε μια μετριότατη οικονομία.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης