Αναλύσεις

Τρεις εκκρεμότητες μεταθέτουν για τον Φεβρουάριο το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Τρεις εκκρεμότητες μεταθέτουν για τον Φεβρουάριο το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον
Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να συνδέσει την ενεργειακή κλάση στην οποία θα πρέπει να αναβαθμίζεται το ακίνητο που εντάσσεται στο πρόγραμμα με το εισόδημα του δικαιούχου
Τρεις εκκρεμότητες απομένουν να ρυθμιστούν προκειμένου να ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με την προκήρυξη του προγράμματος.
Αν και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως και τα τρία θέματα θα έχουν διευθετηθεί μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η προκήρυξη να μετατεθεί τελικά για τον Φεβρουάριο.
Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά μία κρίσιμη παράμετρο του οδηγού του προγράμματος, και πιο συγκεκριμένα την ενεργειακή κλάση στην οποία θα πρέπει να αναβαθμίζεται ένα ακίνητο έπειτα το σύνολο των προβλεπόμενων ενεργειακών παρεμβάσεων, ώστε να μπορεί να είναι επιλέξιμο.
Ο λόγος είναι πως το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν θέλει να θέσει μία γενική προδιαγραφή, ώστε για παράδειγμα για όλα τα ακίνητα να ισχύει πως θα πρέπει μετά την αναβάθμιση να κατατάσσονται στη Β ενεργειακή κλάση.
Αντίθετα, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να συναρτάται και με το εισόδημα του δικαιούχου, με σκοπό να περιορίζονται οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση.
Έτσι, παρόλο που ο οδηγός είναι σχεδόν ολοκληρωμένος, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται από τις αρχές της χρονιάς τη φόρμουλα που θα προσδιορίζει σε κάθε ακίνητο τον ενεργειακό στόχο και η οποία θα περιλαμβάνεται στον οδηγό.

Καθυστερεί η διασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών  

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά την ένταξη όλων των τραπεζών στο νέο πληροφοριακό σύστημα, μέσα από το οποίο θα «τρέξει» το πρόγραμμα, στο οποίο -  σε αντίθεση με το πρώτο Εξοικονομώ - οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ενώ θα παρακολουθούν επίσης ηλεκτρονικά την πορεία της διεκπεραίωσή τους.
Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέρχεται από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου δεν είχαν ολοκληρώσει τη διασύνδεσή τους στο σύστημα.
Έως τις αρχές Ιανουαρίου, επίσης, δεν είχαν ολοκληρωθεί από όλες τις Περιφέρειες οι εκχωρήσεις στο ΕΤΕΑΝ (το οποίο θα διαχειριστεί το νέο Εξοικονομώ) των κονδυλίων με τα οποία θα εισφέρουν αυτές μέσω των αντίστοιχων ΠΕΠ στην υλοποίηση του προγράμματος.
Με δεδομένο ότι τα κονδύλια αυτά εγγράφονται στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος θα πρέπει κανονικά να αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η οριστικοποίησή τους αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης