Η ανάλυση της Deutsche Welle για την αγορά LNG των ΗΠΑ από τη Ρωσία

Η ανάλυση της Deutsche Welle για την αγορά LNG των ΗΠΑ από τη Ρωσία
Ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, γεγονός που ωφελεί πρωτίστως τους καταναλωτές μιας και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές
Προσφάτως έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αγόρασαν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου παγκοσμίως, τη Ρωσία.
Η Deutsche Welle αναλύει την στρατηγική αυτή κίνηση των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που προσπαθεί να παρεμποδίσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, επί δεκαετίες η Μόσχα εξαρτιόταν από τους αγωγούς που ξεκινούσαν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια Ρωσία ή την Σιβηρία και έφθαναν μέχρι την δυτική Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα χέρια της κρατικής Gazprom. Επειδή όμως κυρίως οι νέοι αγωγοί περνούν από το έδαφος όλο και περισσότερων χωρών, προκύπτουν συνεχώς προβλήματα. Έτσι, το Κρεμλίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο επενδύοντας στο υγροποιημένο αέριο (Liquefied Natural Gas, LNG).
Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρία αερίου, η Novatek, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Λεονίντ Μίχελσον θεωρείται σήμερα ο πιο πλούσιος Ρώσος.
Η είδηση αυτή δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι γεγονός ότι το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ εκτίναξε στα ύψη τις τιμές για ενέργεια. Από τη μια μέρα στην άλλη οι ΗΠΑ χρειάστηκαν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, τις οποίες και προμηθεύτηκαν στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον Σβιάτοσλαβ Μπικχ από τη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Αναλύσεων της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας «δεν υπάρχει πολιτική διάσταση» στην αγορά ρωσικού αερίου από τους Αμερικανούς. Κατά την άποψη ρώσων ειδικών δεν αποκλείεται και στο μέλλον οι ΗΠΑ να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες.
Ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Την ώρα που η μεταφορά αερίου μέσω αγωγών απασχολεί κυρίως χώρες σε τοπικό επίπεδο, το εμπόριο υγροποιημένου υγραερίου που διεξάγεται μέσω τάνκερ, συμβάλλει στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου.
Ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, γεγονός που ωφελεί πρωτίστως τους καταναλωτές μιας και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές.

www.worldenergynews.gr