Αναλύσεις

Γκουτέρες(γ.γ. ΟΗΕ): Κίνδυνοι εντάσεων στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της Κύπρου

Γκουτέρες(γ.γ. ΟΗΕ): Κίνδυνοι εντάσεων στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της Κύπρου
Ο Γενικός Γραμματέας εισηγείται στο Σ.Α. την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018
Ειδικά για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στις παρατηρήσεις του ο κ. Γκουτέρες σημειώνει ότι παραμένει ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.
"Όπως τόνισα επανειλημμένα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες. Διατηρώ την άποψη ότι η ύπαρξη κοινών φυσικών πόρων αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να δημιουργήσουν βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των Κυπρίων και των ενδιαφερομένων στην περιοχή. Θυμάμαι ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παραμένει απαραίτητο όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις".
 
Προτροπές Γκουτέρες

Ο ΓΓ εξακολουθεί να προτρέπει για μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο πλευρών και για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρόμοιων δεσμών και επαφών, μεταξύ άλλων με σκοπό την ενθάρρυνση του εμπορίου.

"Τέτοιες επαφές προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων σχετικά με την απομόνωση. Προτρέπω και τις δύο πλευρές να επιμείνουν στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων", γράφει.
 
Ο κ. Γκουτέρες χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη τη δέσμευση και των δύο πλευρών για τη συνέχιση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών, καλώντας τις να εξασφαλίσουν ότι οι επιτροπές μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με πρακτικό και προσανατολισμένο προς τα αποτελέσματα τρόπο, χωρίς εμπόδια από γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

"Με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει, «οι επιτροπές μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων, όπως είχαν προβλέψει οι ηγέτες, όταν αρχικά ιδρύθηκαν οι επιτροπές, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την διακοινοτική ανταλλαγή και συνεργασία και δημιουργώντας ένα κλίμα ευνοϊκό για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων στο νησί".
 
Σημειώνει ότι η UNFICYP εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό προληπτικό και αποτρεπτικό ρόλο μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων και παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία ένοπλου προσωπικού κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την έλλειψη άμεσης επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη παραμένει ήρεμη, κυρίως επειδή η αποστολή συμβάλλει στην επίλυση των παρανοήσεων μέσω προσεκτικής παρατήρησης σε συνδυασμό με αμερόληπτη και αποτελεσματική διασύνδεση και εμπλοκή των κοινοτήτων.
 
" Όπως εισηγούμαι στην έκθεσή μου για τη στρατηγική αξιολόγηση 2017/1008), οι λειτουργίες συνδέσμου και εμπλοκής της αποστολής θα πρέπει να ενισχυθούν σε όλα τα τμήματά της, δεδομένης της σημασίας τους για τη διαχείριση της αυξανόμενης μη στρατιωτικής χρήσης της ουδέτερης ζώνης με παράλληλη αύξηση της διαφορές που έχουν πιθανότητα να προκαλέσουν εντάσεις".
 
Ο κ. Γκουτέρες προσθέτει ότι πέραν του ισχυρότερου ρόλου ως συνδέσμου και της υποστήριξης της αρμοδιότητας (εξουσίας) της UNFICYP στην ουδέτερη ζώνη, η πρόοδος στην κατεύθυνση της επίλυσης ορισμένων καθημερινών προβλημάτων και παρεξηγήσεων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των πλευρών θα μπορούσε να αποφέρει πρακτικά οφέλη και στις δύο κοινότητες.

"Σε πολλές περιπτώσεις, παρότρυνα τις πλευρές να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί μια διευθέτηση. Τους επόμενους μήνες, ενθαρρύνω τις πλευρές να σημειώσουν πρόοδο, ακόμη και σε μικρά βήματα, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των δικών τους μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων. Η UNFICYP είναι έτοιμη να βοηθήσει τις πλευρές να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς ή διαδικασίες στο θέμα αυτό".
 
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στα προβλήματα που υπάρχουν από τις δραστηριότητες πολιτών στην ουδέτερη ζώνη και επαναλαμβάνει την έκκληση προς και τις δύο πλευρές να αποφεύγονται οι οικοδομικές εργασίες πολιτών εντός και εξ επαφής προς την ουδέτερη ζώνη κι όπου ένα οικοδόμημα μπορεί να δώσει στρατιωτικό πλεονέκτημα.
 
Ζητά επίσης από τις δύο πλευρές να υποστηρίξουν το έργο για την επικαιροποίηση του Μνημονίου του 1989 σε ένα αμοιβαία αποδεκτό έγγραφο-οδηγό για την αποτελεσματική διαχείριση της ουδέτερη ασφαλείας.

"Το έργο αυτό θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει συμφωνία σχετικά με την ακριβή οριοθέτηση των αντίστοιχων γραμμών κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες, αναποτελεσματικά, εξακολουθούν να αμφισβητούνται σε μέρη και στις δύο πλευρές", αναφέρει η έκθεση.
 
Αγνοούμενοι και ελευθερία θρησκείας

Στα συμπεράσματα της έκθεσης υπάρχει επίσης αναφορά στην αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελείται για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων μέσω της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

"Υπό το φως της προχωρημένης ηλικίας τόσο των συγγενών όσο και των μαρτύρων, είναι απαραίτητο η επιτροπή να συνεχίσει να λαμβάνει επαρκή οικονομική στήριξη και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και από σχετικά αρχείων, που απαιτούνται για την επιτάχυνση της εργασίας της".
 
Στην έκθεση σημειώνεται με ανησυχία από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η μείωση του αριθμού των αιτήσεων για θρησκευτικές ακολουθίες υπηρεσιών, που ζητήθηκαν για  διευκόλυνση "στο βορρά" και τη μείωση του αριθμού των εγκρίσεων για τέτοιες υπηρεσίες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Η δύναμη επίσης παραμένει ανήσυχη για άλλους περιορισμούς που παρεμπόδισαν τη θρησκευτική λατρεία στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιορισμών στη θρησκευτική λατρεία στα τζαμιά "στο νότο".

"Πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους", υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ

Η UNFICYP θα εξακολουθήσει να συμβάλλει, μέσω των δραστηριοτήτων και της βοήθειας προς τις κοινότητες, στη δημιουργία συνθηκών που υποβοηθούν σε μια επιτυχή διαδικασία διευθέτησης, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης σχετικών πρωτοβουλιών εμπιστοσύνης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αυτό αναφέρει Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις παρατηρήσεις της εξαμηνιαίας έκθεσής του για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, η οποία δόθηκε σήμερα ανεπίσημα στα μέλη του Σ.Α.

Ο Γενικός Γραμματέας εισηγείται στο Σ.Α. την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018, ενώ σημειώνει πως βάσει του αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η UNFICYP διατήρησε τα μεταβατικά της σχέδια σε σχέση με μια διευθέτηση.
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης