Μητσοτάκης: Δεν είναι δεδομένη η συναίνεση της Ν.Δ για το Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Δεν είναι δεδομένη η συναίνεση της Ν.Δ για το Σκοπιανό
Οι κόκκινες γραμμές της Νέας Δημοκρατίας
Σκληραίνει τη στάση του για το θέμα της ΠΓΔΜ ο  πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης  ο οποίος έθεσε τις κόκκινες γραμμές του κομμάτος του μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ,  ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Παράλληλα  διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις:
-Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
-Ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
-Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων
Υπογράμμισε ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας, ενώ είναι επίσης αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ.
Για την στάση της ΝΔ ξεκαθάρισε: «Από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», και πρόσθεσε ότι "ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες προϋποθέσεις".
Ερωτηθείς σχετικά τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο».
Επανέλαβε τέλος για μια ακόμη φορά ότι η ΝΔ "ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης" και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή εξασθενεί την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

www.worldenergynews.gr

Eleni Α