Αναλύσεις

Eurostat: Ο ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να εξασφαλίσει θέρμανση στην κατοικία του το χειμώνα

Eurostat: Ο ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να εξασφαλίσει θέρμανση στην κατοικία του το χειμώνα
Το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης
Στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσεται η χώρα μας με κριτήριο τον αριθμό των πολιτών που δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ζεσταθούν επαρκώς κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το 29,1% των Ελλήνων (δηλαδή περίπου 1 στους 3) δηλώνουν πως δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να εξασφαλίσουν συνθήκες θερμικής άνεσης στην κατοικία τους.
Το παραπάνω ποσοστό προέρχεται από πρόσφατη έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία μόνο στη Λιθουανία (29,3%) και τη Βουλγαρία (39,2%) καταγράφηκαν μεγαλύτερα ποσοστά.
Μερίδια που μάλιστα απέχουν πολύ από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι μόλις 8,7%.
Η έρευνα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από την Eurostat, ενώ η συγκεκριμένη τελευταία έκδοσή της βασίζεται σε δεδομένα του 2016.
Αξιοσημείωτο είναι πως μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος (24,3%) και η Πορτογαλία (22,5%), δύο επίσης μεσογειακές χώρες.
Στο άλλο άκρο, μόλις το 0,6% των Ελβετών δήλωσαν πως δεν διαθέτουν τα χρήματα για να ζεσταθούν επαρκώς, το μικρότερο ποσοστό που καταγράφεται στην έρευνα.
Πάντως, το 29,1% δεν είναι η χειρότερη επίδοση που έχει σημειώσει η χώρα μας, καθώς το 2014 αδυναμία επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας του είχε δηλώσει το 32,9% των συμμετεχόντων.
Σε κάθε περίπτωση, τα μερίδια αυτά απέχουν παρασάγγας από τα ποσοστά που καταγράφονταν πριν από την οικονομική κρίση.
Ενδεικτικό είναι πως, για παράδειγμα το 2006, η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας άγγιζε μόλις το 12% των Ελλήνων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης