Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Lachman (ΔΝΤ): Κακή ιδέα η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια για λαϊκισμό - Με μισή καρδιά οι μεταρρυθμίσεις

tags :
Lachman (ΔΝΤ): Κακή ιδέα η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια για λαϊκισμό - Με μισή καρδιά οι μεταρρυθμίσεις
Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι να επεκτείνουν σημαντικά τις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους υποστηρίζει ο ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ
“Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση”, τονίζει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο Desmond Lachman, ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο αμερικανός οικονομολόγος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, επισημαίνει πως “οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ και το γεγονός αυτό κάνει δελεαστικό για την ελληνική κυβέρνηση να επωφεληθεί από αυτές τις συνθήκες και να δανειστεί τώρα για να δημιουργήσει αποθέματα για τις πιο δύσκολες μέρες”.
Ο κ. Lachman αναφέρεται επίσης στη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα ήταν καλή ιδέα εάν δεν αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία.
Ωστόσο, εάν μια καθαρή έξοδος θεωρηθεί ως ένας τρόπος για περισσότερο λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, τότε θα ήταν κακή ιδέα”.
Όσο για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ο έγκριτος οικονομολόγος υπογραμμίζει:
“Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έγιναν με μισή καρδιά και ήταν πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.”

- Συνήθως η απάντηση στο ερώτημα “Χρειάζεται πράγματι η Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους;” εξαρτάται από το ποιον ρωτάς. Εσείς ποια άποψη συμμερίζεστε απέναντι σε αυτό το ζήτημα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.
Τα επίπεδα του χρέους της Ελλάδας φτάνουν περίπου στο 180% του ΑΕΠ, είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Ακόμη χειρότερα, χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο δείκτης ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί πάνω από το 250% σε μακροπρόθεσμη βάση.
Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι να επεκτείνουν σημαντικά τις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και να μειώσουν το επιτόκιο που καταβάλλεται για το χρέος αυτό.

- Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί τόσο για το χρέος;
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η υπερβολικά μεγάλη επιβάρυνση του χρέους θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές και να οδηγήσει σε χαμηλότερη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει τους δικούς του εσωτερικούς κανόνες που δεν του επιτρέπουν να δανείζει σε μια χώρα που έχει μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.

- Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε κοντά στο ιστορικό χαμηλό των τελευταίων οκτώ ετών. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να ενθαρρύνει και να στηρίξει την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές;
Οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ.
Αυτό κάνει πολύ δελεαστικό το να επωφεληθείτε από αυτές τις συνθήκες και να δανειστείτε τώρα για να δημιουργήσετε αποθέματα για τις πιο δύσκολες μέρες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό, αυτός ο δανεισμός να μην αποδυναμώσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για πλεόνασμα.

- Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση για μια “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια;
Μια καθαρή έξοδος θα ήταν καλή ιδέα εάν δεν αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και να επιμείνει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς την αγορά.
Ωστόσο, εάν μια καθαρή έξοδος θεωρηθεί ως ένας τρόπος για περισσότερο λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, τότε θα ήταν κακή ιδέα.

- Πιστεύετε ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να κριθεί απαραίτητο;
Επί του παρόντος, ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, τα πράγματα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Εάν οι διεθνείς συνθήκες επιδεινωθούν και εάν η κυβέρνηση χαλαρώσει άσκοπα τις οικονομικές της πολιτικές, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη για ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης.

- Πώς αποτιμάτε τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί;
Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας έγιναν με μισή καρδιά και ήταν πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Αυτό συνεπώς εγείρει ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όταν εγκαταλείψει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Αθηνά Δημητρακοπούλου

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Desmond Lachman στο bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης