Αναλύσεις

Τι σημαίνει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Τι σημαίνει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών
Εκτιμάται πως τα οικιακά τιμολόγια θα ελαφρυνθούν κατά περίπου 2 ευρώ για κάθε 1.000 kWh κατανάλωσης ρεύματος
Στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού θα κατευθυνθεί σε πρώτη φάση μέρος του πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς η ΡΑΕ αποφάσισε τη μείωση κατά 7 - 8% του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.
Το ΕΤΜΕΑΡ είναι μία από τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και, όπως και η χρέωση προμηθευτή, προορίζεται για τον ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.
Αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι να ελέγχει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ σε περιοδική βάση και να το αναπροσαρμόζει, αν χρειαστεί, με βάση τα έξοδα και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.
Έτσι, με δεδομένο ότι ο ειδικός λογαριασμός είναι ήδη πλεονασματικός, ενώ μάλιστα στο τέλος του 2018  τα έσοδα αναμένεται να υπερβαίνουν τα έξοδα κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να περιορίσει αυτό το πλεόνασμα, προχωρώντας σε μείωση της χρέωσης κατά 7 - 8%.
Ένα ποσοστό που, στην περίπτωση των οικιακών τιμολογίων «μεταφράζεται» σε 1,7-2 ευρώ ανά 1.000 kWh (κιλοβατώρες), με δεδομένο ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ είναι αυτή τη στιγμή 24,77 ευρώ ανά 1.000 kWh για τις οικιακές καταναλώσεις.
Αν και σχετικά μικρή, πρόκειται για τη δεύτερη ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος από το μέτωπο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Η πρώτη προήλθε από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το ΥΠΕΝ στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ.
Κι αυτό γιατί πλέον όταν ένας καταναλωτής θα ξεπερνά κάποια κλίμακα χρέωσης, θα επιβαρύνεται με την υψηλότερη τιμή για τις κιλοβατώρες που υπερβαίνουν τη συγκεκριμένη κλίμακα, και όχι για ολόκληρη την κατανάλωσή του.
Αντίθετα, με το έως σήμερα ισχύον καθεστώς, η χρέωση είναι ενιαία, κάτι που σημαίνει πως ο καταναλωτής επιβαρύνεται με την υψηλότερη τιμή για όλες τις κιλοβατώρες που “έκαψε”.
Την ίδια στιγμή, το ύψος της μείωσης του ΕΜΤΕΑΡ είναι αρκετά μικρό, με συνέπεια να μην εξαντλεί το αναμενόμενο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.
Επομένως, επιτρέπει ώστε σε λίγους μήνες να εφαρμοσθεί μείωση και της χρέωσης προμηθευτή, περιορίζοντας έτσι το σχετικό ποσό που καταβάλλουν οι πάροχοι ρεύματος.
Κάτι που, εξάλλου είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης