Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Fairfax (Μέτοχος Eurobank): Κέρδη με …ουρά από το στοίχημα στα ελληνικά ομόλογα που χτίστηκε το 2016

Fairfax (Μέτοχος Eurobank): Κέρδη με …ουρά από το στοίχημα στα ελληνικά ομόλογα που χτίστηκε το 2016
Οι μεγάλες άμεσες και έμμεσες θέσεις που έκτισε το 2016 η Fairfax στα ελληνικά ομόλογα και οι υψηλές υπεραξίες
Υψηλές υπεραξίες και κέρδη εγγράφει, ήδη, ο όμιλος Fairfax από τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς στα μέσα του 2016 πήρε ένα «στοίχημα», για το οποίο, προς το παρόν δικαιώνεται.
Η εξαγορά στις 4 Αυγούστου του 2016 του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurolife ERB Insurance ( σ.σ μητρική του ομίλου Eurolife) από την Eurobank αποτέλεσε το ένα σκέλος του στοιχήματος.
Η Eurolife ρευστοποίησε κατά τη διάρκεια του 2016 θέσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων και τα έσοδα (135,8 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού Δημοσίου.
Οι δύο εν Ελλάδι ασφαλιστικές εταιρείες Eurolife είχαν, ήδη, έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την οποία ενίσχυσαν περαιτέρω μετά την εξαγορά του 80% από την Costa Luxemburg, εταιρεία που ελέγχεται κατά 50% από εταιρεία συμφερόντων Fairfax.
Οι περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων αντίκρυσαν τις υποχρεώσεις από το άκρως επιτυχημένο ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα «εξασφαλίζω πλεονέκτημα για το εφάπαξ».
Η διάθεση του προγράμματος συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής του 2016 για την Eurolife ΑΕΑΖ, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς παρείχε εγγυημένο 3%, εξασφαλίζοντας στις αποταμιεύσεις ετήσιες αποδόσεις μεταξύ 2% με 2,5%.
Σε περιβάλλον χαμηλών (Ελλάδα) ή αρνητικών (υπόλοιπη Ευρωζώνη) επιτοκίων το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εντυπωσιακή πορεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση των ασφαλίστρων της Eurolife Ζωής.
Το δεύτερο σκέλος του στοιχήματος σε ελληνικά κρατικά ομόλογα η Fairfax το πήρε απευθείας.
Στις 5 Αυγούστου του 2016 η Fairfax Financial Holdings αγόρασε από τις Eurolife ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ χαρτοφυλάκιο με κυβερνητικά ομόλογα χωρών της Ευρωπαικής Περιφέρειας.
Η συναλλαγή διενεργήθηκε στο πλαίσιο άσκησης από πλευράς Fairfax δικαιώματος προαίρεσης αγοράς σε προσυμφωνημένη τιμή (call option agreement). Βάσει της συμφωνίας, που υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου του 2016, μεταξύ των Eurolife ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ και της Fairfax Financial Holdings, η τελευταία είχε το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς ( call option), μεταξύ 23 Ιουνίου και 2 Σεπτεμβρίου του 2016.
Στις οικονομικές καταστάσεις δεν αναφέρεται, το ύψος και η σύνθεση του χαρτοφυλακίου κυβερνητικών ομολόγων, που πωλήθηκαν, σημειώνεται, όμως, ότι από την συναλλαγή η μεν Eurolife AEAZ αναγνώρισε κέρδη 71,6 εκατ. ευρώ και η Eurolife ΑΕΓΑ κέρδος 3,2 εκατ.
Αν αφαιρεθεί η καθαρή ζημιά 12,4 εκατ. από την εξάσκηση του παραγώγου, το καθαρό κέρδος για την Eurolife ΑΕΑΖ διαμορφώθηκε σε 59,2 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα για την ΑΕΓΑ διαμορφώνεται σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης