Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Θα είναι οι τράπεζες ο κύριος καταλύτης για τις εξελίξεις το 2018 στην Ελλάδα;

Θα είναι οι τράπεζες ο κύριος καταλύτης για τις εξελίξεις το 2018 στην Ελλάδα;
Οι τράπεζες θα αναδειχθούν ο κύριος καταλύτης των βασικών εξελίξεων στην Ελλάδα το 2018 με πολιτικούς όρους, με οικονομικούς όρους και όρους αγοράς
Οι τράπεζες θα αναδειχθούν ο κύριος καταλύτης των βασικών εξελίξεων στην Ελλάδα το 2018 με πολιτικούς όρους, με οικονομικούς όρους και όρους αγοράς.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ουσιαστική διευθέτηση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει και το Καλοκαίρι του 2018 θα επιβεβαιωθεί η τμηματοποίηση των προτεινόμενων μέτρων χωρίς να καταστεί βιώσιμο το χρέος (θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας από την ΕΚΤ και ΔΝΤ)….το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και στο μεταβατικό πρόγραμμα μετά το 3ο μνημόνιο.
Όμως ακόμη και το μεταβατικό πρόγραμμα που μάλλον θα είναι ένα «σχήμα» Εγγυήσεων και Ανάπτυξης με 2 + 2 χρόνια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις τράπεζες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα είναι ο κυρίαρχος καταλύτης το 2018.

Οι τράπεζες καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τα stress tests του Μαΐου 2018 θα καταδείξουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα μετατεθούν για το 2019.
Έχει αναλυθεί πολύ διεξοδικά από το bankingnews ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τα IFRs 9 τα λογιστικά πρότυπα που θα υποχρεώσουν τις τράπεζες σε νέες προβλέψεις και θα επιβαρύνουν απευθείας τα κεφάλαια και από τα stress tests…θα προκύψει μια σωρευτική επιβάρυνση – χωρίς την 5ετή απόσβεση των IFRs 9 – περί τα 8,5 με 10 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 8,5 με 10 δισεκ. μηδενίζουν το capital buffer των τραπεζών.
Δεν θα υπάρξει πίεση από την ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες να υλοποιήσουν το 2018 αυξήσεις κεφαλαίου αλλά το 2019.
Να σημειωθεί ότι μιλάμε για αυξήσεις κεφαλαίου που θα λειτουργήσουν προσθετικά στα κεφάλαια και όχι ανακεφαλαιοποίηση που προδιαθέτει απομείωση κεφαλαίων λόγω ζημιών άρα η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι επιβεβλημένη.
Οι τράπεζες το 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια γιατί θα πρέπει να ανακόψουν την συνεχιζόμενη και ανησυχητική συρρίκνωση τους και θα πρέπει κάποια στιγμή να στηρίξουν την εθνική οικονομία μέσω των χορηγήσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν 435 δισεκ. ενεργητικό και αρχές 2018 θα έχουν 253-254 δισεκ. και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 177 δισεκ.
Εάν μάλιστα αφαιρεθούν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών τα NPEs που φθάνουν τα 100 δισεκ. τότε φθάνουμε στα εξής σοκαριστικά στοιχεία.
Οι καθαρές ελληνικές τράπεζες έχουν 140-150 δισεκ. ενεργητικό και 85 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWA δηλαδή όσο ήταν η Εθνική – περίπου – το 2007 με 2008.
Εξίσου σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι τα καθαρά χωρίς προβλήματα δάνεια στην Ελλάδα είναι μόλις 85 δισεκ. αυτό είναι καταστροφή πάμε 15-16 χρόνια πίσω.
Το σημαντικότερο όλων το 2019 θα κριθεί ο βασικός πυρήνας του προβλήματος των NPLs και NPEs των προβληματικών δανείων.
Με τις στοχοθεσίες οι τράπεζες θα φθάσουν έως το 2019…και μετά τι θα συμβεί;
Νέες στοχοθεσίες ή θα χρειαστεί ριζική αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων καθώς ένας πυρήνας προβλήματος 65 δισεκ. δεν διαθέτει ούτε τις απαραίτητες προβλέψεις, ούτε τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.
Οι τράπεζες σε ένα ιδεατό σενάριο θα έπρεπε να προχωρήσουν σε haircut 30-35 δισεκ. στα προβληματικά τους δάνεια ώστε να φθάσουν στα φυσιολογικά επίπεδα της Βόρειας Ευρώπης.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να προβούν σε όλες αυτές τις σημαντικές κινήσεις θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Θα χρειαστεί δηλαδή να έχει προβλεφθεί ένας μηχανισμός στήριξης των τραπεζών ως plan B ώστε οι ιδιώτες μέσω των αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου να ρισκάρουν να ξαναβάλουν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να διαθέτει 10 δισεκ. κεφάλαια.
Άρα στο νέο μεταβατικό πρόγραμμα που θα υπάρξει και δεν θα είναι 4ο μνημόνιο ή μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει….οι τράπεζες στην Ελλάδα να βγουν αλώβητες από τα stress tests.
Τα stress tests χωρίς αμφιβολία έχουν πολιτικό υπόβαθρο, δεν είναι μόνο το βασικό και δυσμενές σενάριο με παραδοχές και παραμέτρους, δεν είναι μόνο μια τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά και πολιτικό μήνυμα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εκτροχιαστεί το 2018 καθώς υπάρχει διάθεση για στήριξη αλλά από ότι άλλη όλοι γνωρίζουν, αναγνωρίζουν και κατανοούν ότι οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να λύσουν τα πολυσύνθετα προβλήματα τους.
Δεν είναι σαφές εάν θα έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 ή την Άνοιξη του 2019 αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το 2019 θα έχουμε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Για την κυβέρνηση το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά από πλευράς διαχείρισης.
Σενάριο να έχουμε εκτροπή στα stress tests με αποτυχία μιας τράπεζας ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί δεν αποτελεί βασική προοπτική.
Εάν αυτό συμβεί η ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί πιο βίαια σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης, χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική ικανότητα.
Οι τράπεζες θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις του 2018.

Οι τράπεζες θα καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις του 2018

Πολιτική, οικονομία, τράπεζες το τρίπτυχο που αλληλοσυνδέεται.
Εάν η οικονομία το 2018 κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης +2% και ξαφνικά ξεσπάσει μια τραπεζική κρίση προφανώς ο σχεδιασμός για καθαρή έξοδο και επιθετικότερη ανάκαμψη της οικονομίας θα καταρρεύσει.
Στο κυρίαρχο σενάριο…όπου τα stress tests δεν αναδείξουν πρόβλημα στις τράπεζες το 2018 και αυτό μεταφερθεί το 2019 θα υπάρχει πολιτικός, οικονομικός και τραπεζικός χρόνος για ομαλή προετοιμασία.

Οι τράπεζες θα καθορίσουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις το 2018

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 900 ή 900+ μονάδες το 2018....αυτός φαίνεται να αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο.
Ωστόσο οι τράπεζες θα καθορίσουν το ύψος της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς.
Να σημειωθεί ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπεριφερθούν τα funds που έχουν ανοικτές short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες το 2018.
Η στάση τους θα δοκιμαστεί όταν θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests από την EBA τέλη Ιανουαρίου 2018.
Τότε ή θα κλείσουν τις short θέσεις οπότε θα έχουμε επιταχυνόμενο ράλι ή δεν θα κλείσουν τις short θέσεις...οπότε η άνοδος θα είναι αργή...διαδικασία.

Οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες με όρους πραγματικών – καθαρών assets έχουν περιουσία όση είχε περίπου η Εθνική τράπεζα πριν 10 χρόνια.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώνονται επιθετικά και το ακόμη χειρότερο η πραγματική τους αξία είναι εντυπωσιακά μειωμένη.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Οι 4 ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank έχουν συνολικό ενεργητικό 255 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 255 δισεκ.
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό αυτών των 255 δισεκ. ανέρχεται σε 177 δισεκ.
Τα συνολικά δάνεια ιδιωτών ανέρχονται σε 185 δισεκ. και τα κεφάλαια σε 33 δισεκ.
Όμως δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα των ελληνικών τραπεζών.
Εάν αφαιρεθούν όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες έχουν την μισή περιουσία από αυτή που εμφανίζουν.
Το καθαρό ενεργητικό χωρίς τα προβληματικά assets είναι 145 με 150 δισεκ. και το σταθμισμένο ενεργητικό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 85 με 88 δισεκ.
Τα καθαρά δάνεια στην Ελλάδα αυτά δηλαδή που είναι καθαρά ενήμερα είναι μόλις 85 δισεκ. και τα καθαρά κεφάλαια απαλλαγμένα από την αναβαλλόμενη φορολογία μόλις 9,5 δισεκ.
Πολλοί διερωτώνται γιατί οι μετοχές των τραπεζών δεν βρίσκονται με όρους αποτίμησης P/BV π.χ. στα επίπεδα των 5 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης;
Όχι δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για τα stress tests που ούτως ή άλλως οι ανάγκες σε κεφάλαια θα καλυφθούν από το 2019.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει να προσδιοριστεί επί ποιας αξίας πρέπει να αποτιμώνται οι ελληνικές τράπεζες.
Εάν πρέπει να αποτιμώνται με βάση ενεργητικό 255 δισεκ. και κεφάλαια 33 δισεκ. οι τράπεζες είναι φθηνές.
Εάν πρέπει να αποτιμώνται με βάση ενεργητικό 145-150 δισεκ. που είναι τα καθαρά απαλλαγμένα από προβλήματα assets και τα κεφάλαια 9,5 δισεκ. χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο… τότε οι ελληνικές τράπεζες είναι υπερτιμημένες όταν η χρηματιστηριακή αξία ξεπεράσει τα 10 δισεκ.
To βασικό δίλημμα εδώ είναι επί ποιας αξίας θα αποτιμηθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Η πραγματική εικόνα των τραπεζών αφαιρώντας NPEs και DTA
Τράπεζες

Καθαρό Ενεργητικό

Καθαρό RWA

Καθαρά δάνεια

Καθαρά κεφάλαια

Σύνολο τραπεζών

145-150

85-88

85

9,5

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Η εικόνα των τραπεζών με βάση τους ισολογισμούς
Τράπεζες

Συνολικό Ενεργητικό

RWA

Δάνεια

Κεφάλαια

Σύνολο τραπεζών

255

177

185

33

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Συμπέρασμα
Οι τράπεζες θα αναδειχθούν ο κύριος καταλύτης των βασικών εξελίξεων στην Ελλάδα το 2018 με πολιτικούς όρους, με οικονομικούς όρους και όρους αγοράς.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης