Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Απαιτείται haircut 35% ή 35 δισ για να αντιμετωπιστεί το χάος των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα

Απαιτείται haircut 35% ή 35 δισ για να αντιμετωπιστεί το χάος των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα
Το ακόμη χειρότερο τα ενήμερα δάνεια στην Ελλάδα είναι μόλις 85,9 δισεκ. έναντι 218 δισεκ. που ήταν το 2011 σε σύνολο δανεισμού 255 δισεκ. ευρώ
Για να αντιμετωπιστεί σοβαρά το κεφαλαιώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs που φθάνουν τα 100 δισεκ. και ξεπερνούν τα ενήμερα δάνεια απαιτείται θεραπεία σοκ.
Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν υποχωρήσει στα 185,93 δισεκ. από 193,5 δισεκ. στις αρχές του 2017.
Η συρρίκνωση είναι ξεκάθαρη, οι αποπληρωμές είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις οπότε το αποτέλεσμα είναι συνεχής μείωσης, συνεχής συρρίκνωση των δανείων στην Ελλάδα.
Φθάσαμε λοιπόν να έχουμε 185,93 δισεκ. δάνεια και 100 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή το 54% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα και η εικόνα αυτή είναι μακράν η χειρότερη στην Ευρώπη.
Το ακόμη χειρότερο τα ενήμερα δάνεια στην Ελλάδα είναι μόλις 85,9 δισεκ. έναντι 218 δισεκ. που ήταν το 2011 σε σύνολο δανεισμού 255 δισεκ. ευρώ.
Η δραματική μείωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα με τα ενήμερα δάνεια να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2002 με 2003 πριν 14 χρόνια δηλαδή δικαιολογεί γιατί έχει μειωθεί το χάσμα δανείων προς καταθέσεις – χάσμα ρευστότητας – στα 61 με 62 δισεκ.
Όμως όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης «εάν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα στην ρίζα του και όχι προσεγγίζοντας τμηματικά και σπασμωδικά το πρόβλημα οι τράπεζες θα πρέπει να κουρέψουν το 35% των προβληματικών ανοιγμάτων ή 35 δισεκ. σε σύνολο 100 δισεκ. και ουσιαστικά να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα 70 δισεκ. ή να τα αντιμετωπίσουν με το σύνθετο μείγμα που έχουν υιοθετήσει.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών δανείων ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων βρίσκεται σε μέσους όρους στο 50% με 51%.
Εάν ο δείκτης αυτός βρισκόταν στο 60% ή 65% δηλαδή επιπλέον 10 με 15 δισεκ. προβλέψεις θα επέτρεπε την επιθετικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν haircut – κούρεμα σε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια έως 90% προφανώς γιατί οι προβλέψεις αγγίζουν το 100%.
Εάν όμως δούμε το πρόβλημα συνολικά θα πρέπει να αποτιμήσουμε τις προβλέψεις και τις εξασφαλίσεις των δανείων.
Εάν σήμερα γνωρίζαμε ότι στα 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα έχουμε 50 δισεκ. προβλέψεις και 50 δισεκ. εξασφαλίσεις πραγματικής αξίας θα είχαμε επιλύσει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα έγκειται ότι τα 50 δισεκ. εξασφαλίσεις – που θεωρητικά ή λογιστικά είναι υψηλότερες – απλά δεν αξίζουν 50 δισεκ. αλλά προφανώς λιγότερα.
Πόσο λιγότερα, εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
Για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να επιλύσει το πρόβλημα και να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλάνο haircut που θα είναι μεν επιζήμιο για τις τράπεζες βραχυπρόθεσμα αλλά ευεργετικό για την οικονομία μακροπρόθεσμα»

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης