Αναλύσεις

Ο ESM θα μπορούσε να αγοράζει πρωτογενώς ή δευτερογενώς ελληνικά ομόλογα με όρο θετική DSA και ιδιωτικοποιήσεις

Ο ESM θα μπορούσε να αγοράζει πρωτογενώς ή δευτερογενώς ελληνικά ομόλογα με όρο θετική DSA και ιδιωτικοποιήσεις
Ποιους όρους θέτει ο ESM για την αγορά ελληνικού χρέους;
Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα μπορούσε να αγοράζει πρωτογενώς ή δευτερογενώς ελληνικά ομόλογα αναφέρει πηγή στην ομάδα που μελετάει διάφορα σενάρια για την διευθέτηση του χρέους.
Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αλλά ο ESM μετά την λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον αποφασιστεί το σχήμα που θα συνοδεύσει την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή με 2+2 χρόνια παράτασης έως το 2022 θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αγοράζει ελληνικό χρέος στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι για να ξεπεραστεί ο σκόπελος ενός 4ου μνημονίου και μιας ECCL νέας πιστωτικής γραμμής, ορισμένοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών που σχετίζονται και με τον ESM έχουν σχεδιάσει σε πρωτόλεια μορφή ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα.
Το νέο μνημόνιο και η νέα ECCL πιστωτική γραμμή είναι ουσιαστικά ένα νέο 4ο πρόγραμμα που πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια πριν εγκριθεί και επικυρωθεί.
Για να ξεπεραστεί λοιπόν τόσο ο σκόπελος της άρνησης της Ελλάδος για ένα 4ο πρόγραμμα (4ο μνημόνιο ή ECCL) και για να μην χρειαστούν οι επικυρώσεις των κοινοβουλίων έχει εξεταστεί ένα σχέδιο το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει την τελική μορφή αλλά περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
 -Ο νέος μηχανισμός θα ονομάζεται «Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης» θα έχει ρόλο να εγγυάται προληπτικά την σταθερότητα  σε οικονομία και τράπεζες.
-Ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός η ύπαρξη θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εάν η Ελλάδα χρειαστεί έκτακτη ανάγκη βοήθειας.
-Υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί ένα παραπλήσιο σχέδιο με τον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών προφανώς με άλλες παραμέτρους για το πότε η Ελλάδα χρειάζεται – εάν τελικώς χρειαστεί – αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων
-Ο Μηχανισμός αυτός επειδή θα συσταθεί από τον ESM και θα είναι προαιρετικός θα στηριχθεί στα δάνεια του 3ου προγράμματος που δεν θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα υπό την μορφή δανείου.
Ο ESM θα δανείσει αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων και Ανάπτυξης.
-Η εμπλοκή των κοινοβουλίων θα σημειωθεί για να εγκριθεί το πρόγραμμα αυτό εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να το ενεργοποιήσει.
-Τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό αυτό θα είναι διαθέσιμα και για τις τράπεζες ως μηχανισμός εγγύησης της συστημικής σταθερότητας.

Οι όροι του ESM για αγορά ελληνικού χρέους

Π.χ. εάν η Ελλάδα εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο π.χ. 15 ή 20 χρόνια θα μπορούσε στην έκδοση πρωτογενώς να συμμετάσχει ο ESM διασφαλίζοντας προφανώς και καλό επιτόκιο και την πλήρη κάλυψη της έκδοσης.
Θα μπορούσε όμως να αγοράζει ελληνικό χρέος και δευτερογενώς δηλαδή από την αγορά μετά τις δημοπρασίες.
Για να αγοράσει ελληνικό χρέος όμως ο ESM που αποτελεί εργαλείο διασώσεων στην ευρωζώνη πρέπει να πληρούνται 3 βασικές προϋποθέσεις, χωρίς κανένα σημείο ανοχής.
1)Θα πρέπει να συνταχθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA που να κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Με όρους Ευρώπης τείνει να γίνει βιώσιμο ενώ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ το θεωρούν ακόμη μη βιώσιμο και ειδικά το ΔΝΤ ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
2)Η Ελλάδα να παρουσιάσει και να υλοποιεί ένα πλάνο ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων.
Υπό αυτούς τους όρους η Ελλάδα θα μπορούσε να τύχει στήριξης σε πρακτικό επίπεδο από τον ESM καθώς μέσω των δημοπρασιών ομολόγων ή στην δευτερογενή αγορά ομολόγων οι αγοραστικές παρεμβάσεις του ESM θα κρατούν χαμηλά τον κόστος τιμολόγησης του ελληνικού κινδύνου.
3)Να υπάρχει κάποιος μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης όπως κάποιοι τον ονομάζουν....(και έχει παρουσιάσει το bankingnews)


Τα σχέδια για 3 δημοπρασίες ομολόγων στο α΄ 6μηνο 2018 

Το ελληνικό δημόσιο έως το Καλοκαίρι του 2018 σχεδιάζει 3 εκδόσεις ομολόγων, στις εκδόσεις αυτές είναι απίθανο να συμμετάσχει ο ESM.
Ο ESM θα μπορούσε δυνητικά να συμμετάσχει μετά την λήξη του 3ου προγράμματος και εφόσον....υπάρχει κάποιος μηχανισμός εξασφάλισης.
1)Μάλλον 23 Ιανουαρίου 2018 θα εκδώσει 7ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. και με επιτόκιο 3,60%.
2)Θα ακολουθήσει τον Απρίλιο έκδοση 18μηνου zero coupon και όχι 3ετούς καθώς δημιουργεί προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες.
3)Τον Ιούλιο 2018 θα εκδοθεί 10ετές ομόλογο και μάλλον θα είναι 10,5 ή 11 χρόνια με στόχο να αποτελέσει το νέο ομόλογο αναφοράς και θα έχει ένα στόχο να πιστοποιήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει χρέος σε μακροπρόθεσμους τίτλους και ειδικά σε benchmark τίτλο όπως η 10ετία.
 
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ESM:

1.Δάνεια με πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, που έχουν χρησιμοποιηθεί από Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ελλάδα
2.Απευθείας αγορές στην πρωτογενή αγορά, σενάριο που εξετάζει η Ελλάδα
3.Αγορές στη δευτερογενή αγορά
4.Προληπτική πιστωτική γραμμή. Η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει στην περίπτωση που η δικαιούχος χώρα αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα μέτρα ή τα μέτρα αυτά αν και εφαρμοζόμενα κριθούν ανεπαρκή για δανεισμό από τις αγορές.
5.Δάνεια έμμεσης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης που έχουν χρησιμοποιηθεί από την Ισπανία
6.Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης