Αναλύσεις

Αβραμόπουλος: Αναγκαία μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

Αβραμόπουλος: Αναγκαία μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική
Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής υπογράμμισε σήμερα (13/12/2017) ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, τονίζοντας πως η ΕΕ μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τη βελτίωσή της.
«Συζητάμε με τα κράτη μέλη και σκοπός μας είναι η εφαρμογή μια ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.
Χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Όσα έχουμε πετύχει στον τομέα της μετανάστευσης από την αρχή της θητείας μας τα οφείλουμε στη συνεργασία μας.
Η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη σήμερα για την πολιτική της και την υιοθέτηση των αρχών πάνω στις οποίες αυτή στηρίζεται», συνέχισε.
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε.
«Δεν πρόκειται για ένα εθνικό, περιφερειακό ή ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Είναι παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αποτελεί πλέον παγκόσμια ευθύνη, και είμαστε όλοι υπεύθυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο για τα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η Ευρώπη έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.
Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη και πιο ισχυρή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
«Να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και στη Λιβύη, να είμαστε αυτοί που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ενότητας στη χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη και κατακερματισμένη.
Να εργαστούμε στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης για να στηρίξουμε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ μας, και να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής μας, της οποίας την ενίσχυση προτείνουμε στη συνεισφορά μας για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά με τα επόμενα βήματα στον τομέα της μετανάστευση, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη».
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τα άτομα που χρήζουν προστασίας θα πρέπει να επιλέγουν τις νόμιμες οδούς προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε, παράλληλα, πως τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τα κράτη μέλη να δεσμευθούν για τουλάχιστον 50.000 θέσεις επανεγκατάστασης τα επόμενα δύο χρόνια για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ορισμένες χώρες προτεραιότητα διευκρινίζοντας πως στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.
Χαρακτήρισε μάλιστα την ανταπόκριση των κρατών μελών πολύ ενθαρρυντική καθώς μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί για 40.000 περίπου νέες δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση.
«Προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις από κράτη - μέλη που δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως όλοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Ωστόσο, όπως είπε, κάποιες από αυτές τις λύσεις δεν είναι κοινές.
«Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου όλοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και όπου όλοι καλούνται να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα ώστε, πρωτίστως, να επανέλθει η σταθερότητα στη Λιβύη.
Βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από οικονομικούς μετανάστες.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να ανοίξουμε και να ενισχύσουμε νόμιμες οδούς, περιορίζοντας ταυτόχρονα την παράτυπη μετανάστευση.
Όσο η παράτυπη μετανάστευση συνεχίζεται, εικόνες σαν και αυτές που αντικρίσαμε το προηγούμενο διάστημα θα αναπαράγονται», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει και να προτείνει πιλοτικά προγράμματα με συγκεκριμένες τρίτες χώρες, καθώς και να παράσχει σχετική οικονομική στήριξη.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης