Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

"Ιπτάμενος" Putin: Επισκέψεις αστραπή σε Συρία, Αίγυπτο και Τουρκία

Η επιστροφή της "ρωσικής αρκούδας" στη Ν.Αν. Μεσόγειο
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο.
Λίγο πρίν είχε επισκεφεθεί αιφνιδιαστικά τη Συρία όπου ανακοίνωσε πως έχει διατάξει τη σταδιακή απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.
«Έλαβα μια απόφαση, ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία επιστρέφει στην πατρίδα Ρωσία. Έχω δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατού να ξεκινήσουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα σημεία μόνιμης παραμονής τους», δήλωσε ο Putin απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιωτικούς.
«Μέσα σε δύο χρόνια, οι Ρώσοι και οι Σύροι στρατιωτικοί νίκησαν την πιο πολυπληθή στρατιωτική ομάδα τρομοκρατών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του Putin σχετίζεται με την νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τρομοκρατών, των αντιπάλων δηλαδή του Σύρου προέδρου Bashar Al Assad, του οποίου παραμένει σύμμαχος. Ο ίδιος ο Assad, άλλωστε τον υποδέχθηκε στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας και ενώπιόν του έγιναν οι ανακοινώσεις Putin.

Η ενεργειακή αντεπίθεση της "ρωσικής αρκούδας"

Η επίσκεψη Πούτιν στην Συρία διήρκεσε μόνο μερικές ώρες και ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ, μόνο μετά την αναχώρησή του.Ο ρώσος πρόεδρος στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κάϊρο όπου, σύμφωνα με το www.worldenergynews.gr συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fattah El-Sisi. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αφορούσε την υπογραφή του τεράστιου deal μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο El Dabaa, μετά από τριετείς συνομιλίες, ύψους $30 δισ.

Τεράστιο deal μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου - Εγκρίθηκε η κατασκευή πυρηνικού σταθμού 30 δισ. δολ.

Είναι δεδομένο πως το έργο αυτό θα αυξήσει την οικονομική παρουσία και την πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, από τότε που ο Vladimir Putin παρενέβη στον πόλεμο της Συρίας το 2015 και άρχισε να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη.

Οι συνομιλίες με τον Erdogan

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου Dmitri Peskov, ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η επίσκεψη του Putin στην Άγκυρα έχει αποκλειστικά ρεαλιστικούς στόχους.

Στην Άγκυρα ο Πούτιν – Όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας συνομιλιών με τον Ερντογάν
«Η Ρωσία και η Τουρκία είναι χώρες που συνεργάζονται πολύ στενά, είτε αυτό αφορά εμπορική και οικονομική συνεργασία, είτε την συνεργασία στο στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα, είτε τον τομέα του πολιτισμού, ή στην υλοποίηση μακρόπνοων έργων» δήλωσε ο Peskov προσθέτοντας ότι «είναι χώρες που συνεργάζονται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εγγυήσεις της περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Συρίας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες «σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συγχρονίσουν τα ρολόγια τους».
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι επίσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream όπως και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία «Ακούγιου».


Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης