Αναλύσεις

Ενεργοποιείται τον Ιανουάριο το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – Στο 70% η μέγιστη επιδότηση

Ενεργοποιείται τον Ιανουάριο το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – Στο 70% η μέγιστη επιδότηση
Μιλώντας στο World Energy News, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως επιλύθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες και σύντομα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».
Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, προαναγγελίες υλοποίησης και τελικώς αναβολές, τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος - Ενέργειας θεωρούν ότι έχουν αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια και η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει τον πρώτο μήνα του νέου έτους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος μίλησε σχετικά στο World Energy News, τα προβλήματα που σχετίζονταν κυρίως με την εμπλοκή των τραπεζών στο πρόγραμμα έχουν πλέον ξεπεραστεί και αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνει η προκήρυξή του.
Ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη δεν έχει ακόμη εκδοθεί ο Οδηγός του προγράμματος ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, ενώ επίσης δεν έχει προσληφθεί ο εξωτερικός σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ που θα διαχειρίζεται τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι έχει ανακύψει σημαντικό πρόβλημα με τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ) που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι στο πρόγραμμα.

Στις 25 χιλ. ευρώ ο ανώτερος προϋπολογισμός ανά κατοικία

Πάντως, με βάση τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,18 εκατ. ευρώ και ο μέγιστος προϋπολογισμός δαπανών αναβάθμισης θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα.
Σημειώνεται ότι το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.
Το ύψος της επιχορήγησης θα εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και θα κλιμακώνεται ως εξής:
•    Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%
•    Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000 - 25.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
•    Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
•    Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
•    Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 30% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
•    Ατομικό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ.
Η διάρκεια του δανείου θα είναι 4 - 6 χρόνια χωρίς περίοδο χάριτος και προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δάνειο δεν θα απαιτούνται εξασφαλίσεις και το ΕΤΕΑΝ θα καταβάλλει τους τόκους στην τράπεζα μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον ωφελούμενο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης