Αναλύσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν συμφωνούμε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης - Το πιγκ πογκ Τσίπρα, Ερντογάν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν συμφωνούμε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης - Το πιγκ πογκ Τσίπρα, Ερντογάν
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Erdogan στην Αθήνα επισήμανε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ε.Ε: 'Oλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε στη θέση του για επικαιροποίηση της Συνθήκης, με αιχμή τη Δυτική Θράκη και επανέλαβε τις θέσεις που ανέπτυξε και στο Προεδρικό Μέγαρο νωρίτερα, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου, συνάντηση κατά την οποία επικράτησε ένταση.
Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν εποφθμαλμιά εδάφη γειτονικών χωρών.
Αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή μας και σε αυτή την περιόδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Erdogan επανήλθε στο θέμα του αρχιμουφτή στη Δυτική Θράκη, τονίζοντας πως «το ζήτημα ότι δεν είναι εκλεγμένος συνιστά μία πληγή.
Θεωρώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει μία λύση για το ζήτημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει. «Στο Νταβός» είπε, «όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις διαπραγματεύσεις. Εγώ είπα ότι δεν έπρεπε να φύγουν και έπρεπε να υπογράψουμε συμφωνία».
«Στο Νταβός οι Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, όμως δεν έγινε έτσι. Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, πάλι οι Ελληνοκύπριοι ήταν που είχαν αποχωρήσει» προσέθεσε.
«Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα που επαναλαμβάνει εμμονικά για την παράδοση στην Άγκυρα των 8+2 στρατιωτικών που πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του με αποστολή να τον εξοντώσουν.
«Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δημοκρατικό κράτος.

Αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή μας και σε αυτή την περιόδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται τόσο στα θέματα του Αιγαίου.
Πρέπει να κτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.
Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να συγχρονιστούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να είναι σχέσεις που συμβάλλουν στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της, επανέλαβε.
«Μιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Δεν κρύψαμε τις διαφωνίες μας.
Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο.
Τόνισα ότι η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει.
Αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και τους πιλότους μας
Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli.
Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας. Συμφωνήσαμε τη σημασία που έχει η επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σχετικά με το αίτημα του Erdogan να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8+2 πραξικοπηματίες αξιωματικοί ο πρωθυπουργός  τόνισε «ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας».
«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι μια χώρα δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών, συνεπώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές απ' όλους μας» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σε βάρος των λαών μας,των χωρών μας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Erdogan στην Αθήνα επισήμανε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, με αφορμή τις θέσεις Erdogan, περί αναγκαιότητας επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάννης.

H Ευρωπαίκή Ένωση

Όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λοζάνης.
«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, πρσοθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο euractiv.com ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα σε 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη θεωρείται ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα- και η οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης