Βρώμικη λύση για τις τράπεζες η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια

Βρώμικη λύση για τις τράπεζες η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια
Επικίνδυνα παιχνίδια ομηρίας στις ελληνικές τράπεζες με waiver και capital buffer
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι βρώμικη λύση για τις ελληνικές τράπεζες και την ρευστότητα τους.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μεταξύ πολλών άλλων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ το waiver δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα λόγω πιστοληπτικής ικανότητας τα ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Τι θα συμβεί;
Ότι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 13 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
ΟΙ ελληνικές τράπεζες με στοιχεία αρχών Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21,9 δισεκ. με ELA.
Εθνική 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Alpha 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.  
Eurobank 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Πειραιώς 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21,9 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 35 δισεκ. ευρώ.
Πως σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα;
Με δύο τρόπους
1)Οι τράπεζες μέσω της αύξησης των καταθέσεων και μέσω της άντλησης ρευστότητας από τις αγορές να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
2)Το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 ένα capital buffer 16 με 18 δισεκ. τα οποία σε αυτή την φάση προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Αυτά τα 16 με 18 δισεκ. capital buffer το δημόσιο θα τα καταθέτει στις τράπεζες ώστε να τις βοηθήσει με το πρόβλημα του waiver.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Τι θα συμβεί εάν το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη για να χρησιμοποιήσει το capital buffer, το απόθεμα ρευστότητας θα το αποσύρει από τις τράπεζες και τότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει άλλη λύση από να στραφεί ξανά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Άρα το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ομηρίας από το ελληνικό δημόσιο και την ρευστότητα του που θα είναι κατατεθειμένη στις τράπεζες υπό την μορφή κατάθεσης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

panagiotis