Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα 12 σημεία της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών - Επικύρωση του SLA στο Eurogroup στις 4/12

Τα 12 σημεία της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών - Επικύρωση του SLA στο Eurogroup στις 4/12
Στο συνέδριο της Capital Link ο Τσακαλώτος
«Κλειδώνει» -εκτός απροόπτου- σήμερα το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. 
Άλλωστε χθες έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο ασφαλιστικό, την ενέργεια ενώ και στα χρηματοπιστωτικά και στο δημοσιονομικό υπήρξε σημαντική πρόοδος.
Το θέμα του δημοσιονομικού, που θεωρείται ότι έχει τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας με τα επιδόματα αφού έχει να κάνει με τα προληπτικά μέτρα της διετίας 2019-2020 (περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο) επανήλθε χθες στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζήτησαν μια καλύτερη διατύπωση στο τεχνικό κείμενο των διατάξεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και προβλέπουν ταχύτερη εφαρμογή των μειώσεων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις (κανονικά είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019) αλλά και στο αφορολόγητο ποσό (από την 1η Ιανουαρίου του 2020) σε περίπτωση που απειληθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (σ.σ. το ΔΝΤ δίνει πρόβλεψη έως 2,6% στην καλύτερη, αλλά για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά στη διαπραγμάτευση).
Ποιος θα κρίνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρόκειται να επιτευχθεί; Το ΔΝΤ φυσικά με τον ρόλο του παρατηρητή που έχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβεται και ο «δράκος» της τεχνικής συμφωνίας, του επικαιροποιημένου μνημονίου δηλαδή που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές σήμερα στο «Χίλτον» και θα ακολουθήσει η επικύρωσή του τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.

Μετά το Συμβούλιο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανακουφισμένος από τη συμφωνία θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» να προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες που θα συμμετέχουν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες στο συνέδριο θα είναι η C. Lagarde από το ΔΝΤ, ο D. Kostelo από την Ε.Ε. και ο N. Tzimaroli Τζιμαρόλι από τον ESM.
Η χρονική στιγμή στην οποία γίνεται εξυπηρετεί τα ελληνικά σχέδια για τη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2017 ή το νέο έτος, πριν από την πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 (από 15 έως 19 Ιανουαρίου του 2018) με την έκδοση ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας.
Το συνέδριο θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς όπως είναι τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.

Αναλυτικότερα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:

1. Νομοθεσία ώς τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία.
Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.
3. Εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019.
4. Νέο «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα. Το μέτρο θα μπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε εφαρμογή.
5. Νέα νομοθεσία για την προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα προβλέπει απαρτία 50%.
6. Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και συμβούλους απασχόλησης σε άτομα που αναζητούν εργασία.
7. Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2018.
8. Πλήρη συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Οι αρχές θα ζητήσουν από τη Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΑΕΠ) αποτελούν ιδιωτικούς φορείς κ.ά.
9. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων.
10. Τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.
11. Κατάργηση νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
12. Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης