Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής με τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στη Λάρνακα

Έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής με τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στη Λάρνακα
Σημειώνεται ότι η μελέτη για το Τοπικό Σχέδιο της Περιοχής των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λάρνακα άρχισε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο
Ετοιμο είναι το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προσθέτοντας πως οδεύει προς επίλυση και το θέμα που προέκυψε με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και αφορά την σύσταση Κοινοπραξίας των 4 εταιρειών υγραερίου για δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Λάρνακα.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου Περβολιών, ο   κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας είναι έτοιμο.  Πρόλειται πρόσθεσε για ένα ολοκληρωμένο Master Plan που θα προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία και προοπτική στη περιοχή.
Είπε ακόμα ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου προκειμένου να εξεταστούν  όλες τις εκκρεμότητες, που αφορούν τόσο τις υποχρεώσεις των εταιρειών όσο και του κράτους. Στόχος είναι να επέλθει δεσμευτική συμφωνία και να  υπάρξει οριστική επίλυση ενός θέματος το οποίο θα αναμορφώσει ριζικά τη Λάρνακα,  ανέφερε.
Δήλωσε επίσης ότι  φαίνεται να οδεύει προς επίλυση το θέμα που προέκυψε με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και αφορά την κίνηση των  τεσσάρων   εταιρειών υγραερίου να συστήσουν Κοινοπραξία για την δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Λάρνακα. Αυτή, σημείωσε ο Υπουργός ήταν μια σημαντική εκκρεμότητα και μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, φαίνεται να τροχιοδρομείται προς οριστική επίλυση το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.
Σημειώνεται ότι η μελέτη για το Τοπικό Σχέδιο της Περιοχής των πετρελαϊκών  εγκαταστάσεων στη Λάρνακα άρχισε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ζώνες ανάπτυξης στην περιοχή, με συνύπαρξη οικιστικής ανάπτυξης, τουριστικής και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πάνω σε ορθολογιστική βάση.  Ώστε όταν η περιοχή μπει στην φάση της  ανάπτυξης να αποφευχθούν προβλήματα που παρατηρούνται  σε ανάλογες περιοχές της Κύπρου.
Πριν από την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου θα εφαρμοσθεί πρόγραμμα απολύμανσης του υπεδάφους της περιοχής,  το οποίο θεωρείται μολυσμένο λόγω της πολυετούς παρουσίας των πετρελαϊκών  εγκαταστάσεων.

Πηγή:Philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης