Αναλύσεις

Χαρίτσης: Στηρίζουμε ενεργά μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία

Χαρίτσης: Στηρίζουμε ενεργά μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία
Ο κ. Χαρίτσης έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε κυρίως η σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία με σαφείς και μετρήσιμους στόχους και προσδιορισμένους χρονικούς ορίζοντες που θα επιτρέψουν την υλοποίησή της και την ουσιαστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Πράγμα που επισημάνθηκε και από Υπουργούς άλλων χωρών. Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη εκπόνησης στοχευμένων κλαδικών πολιτικών και πολιτικών ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συμμετοχή των Περιφερειών στη διαβούλευση για τη στρατηγική.
Όπως σημείωσε: «Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία πρέπει να περιλαμβάνει, πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους. Χρειάζεται να στηριχθούν όχι μόνο οι δυναμικοί κλάδοι αλλά και οι πιο παραδοσιακοί που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Κεντρική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος που επιτρέπει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ τους ώστε να μπορούν να συγκροτούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Τέλος, κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή των Περιφερειών στη διαβούλευση ώστε η στρατηγική που θα εκπονήσουμε να αποτυπώνει σε βάθος τις ανάγκες της κάθε περιοχής και να προτείνει περισσότερο στοχευμένες πολιτικές».
Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στρατηγική:
«Για να μην μείνει ο σχεδιασμός μας κενό γράμμα χρειάζεται να διασφαλίσουμε και τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας πρέπει να συνδεθούν με την πολιτική συνοχής και η μεταποίηση να είναι τομέας προτεραιότητας στην κατανομή των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Με το βλέμμα στραμμένο στη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερεικών ανισοτήτων, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που ενσωματώνουν καινοτομία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και συντείνουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση:
«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουμε αναπτύξει μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους της μεταποίησης και της καινοτομίας».
Ο κ. Χαρίτσης έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν μπορεί να έρθει μέσα από τη διαρκή μείωση των μισθών.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες με όρους χαμηλού μισθολογικού κόστους. Όπου εφαρμόστηκε το κοινωνικό “dumping”, η διαρκής δηλαδή συμπίεση των μισθών, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή. Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της και σε αυτό πρέπει να επενδύσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης