Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - ΝΔ με επίκεντρο τον Καμμένο και τα όπλα στην Σ. Αραβία

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - ΝΔ με επίκεντρο τον Καμμένο και τα όπλα στην Σ. Αραβία
Τρόφιμο του υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος
Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενόψει της συζήτησης αύριο, Δευτέρα 27/11, στην Βουλή για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία από το υπουργείο Άμυνας.
Στο ήδη βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό, η «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι ο φερόμενος ως μεσάζων, επιχειρηματίας Β. Παπαδόπουλος, ήθελε να  γίνει συνέταιρος με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και προωθούσε την συμπαραγωγή βομβών αεροπορίας που θα διοχετεύονταν στην Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος, όπως προκύπτει από αλληλογραφία της ΕΑΣ που επικαλείται η Καθημερινή, είχε στείλει επιστολές και είχε επισκεφθεί την ηγεσία της εταιρίας για να του παραχωρήσουν χώρους στο Λαύριο για την παραγωγή των βομβών με τελικό αποδέκτη τη Σαουδική Αραβία.
Ο επιχειρηματίας αν και είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί αυτού του είδους τις βόμβες από άλλες χώρες, θα χρειαζόταν ειδική άδεια από τις ΗΠΑ.
Πάντως, σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας,  Π. Καμμένος είχε παρουσιάσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη της Σαουδικής Αραβίας για 4.000 βόμβες ΜΚ-82, που προφανώς του είχε δοθεί από τον επιχειρηματία.
Ωστόσο, τα αποθέματα δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί αυτή η ποσότητα, οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας απαντούσαν πως «το όπλο δεν είναι διαθέσιμο» και κατά συνέπεια, η μόνη επιλογή ήταν να παραχθεί, σημείο στο οποίο εισήλθαν τα ΕΑΣ που ήταν σε θέση να παράγουν αυτές τις βόμβες.
Σύμφωνα με την  εφημερίδα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να γίνει εξαγωγή στη Σαουδική Αραβία 300.000 βλημάτων των 105 χιλ, αλλά η σαουδαραβική στρατιωτική αποστολή που ήρθε στη χώρα μας στις 29 Αυγούστου 2017, περίπου ένα εξάμηνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποσαφήνισε ότι ενδιαφέρεται μόνο για 100.000 βλήματα, ενώ στο έγγραφο των Σαουδαράβων που παρουσιάσθηκε ως πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τον κ. Καμμένο αναφέρει ως τύπο προς εξαγωγή όπλου την αεροπορική βόμβα ΜΚ-82 και όχι τα προς εξαγωγή βλήματα.  
Πάντως, η υπόθεση προκαλεί αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και πυροδοτεί κλίμα πολιτικής έντασης, που θα κορυφωθεί αύριο στη Βουλή,  με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, να μιλήσει ακόμη και για ειδικό δικαστήριο.
Την ίδια ώρα, θεωρείται απομακρυσμένο το σενάριο να ζητήσει ο Α. Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης για να διευρύνει το πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως «αμυντική».

Λοβέρδος: Δεν υπάρχει το όνομα του μεσάζοντα στο έγγραφο της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία

Δεν υπάρχει το όνομα του μεσάζοντα  στο έγγραφο της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως το υπουργείο Άμυνας επεδίωκε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος.
Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επανέλαβε πως η συμφωνία με τη Σ. Αραβία δεν είναι διακρατική καθώς υπεγράφη με μεσάζοντα,  αν και το Ριάντ είχε ενημερώσει δια του Έλληνα πρέσβη, ότι επιδιώκει συμφωνία κράτος με κράτος.
Όπως είπε,«η ελληνική νομοθεσία από το 2011 απαγορεύει μεσάζοντες όπως και η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας», προσθέτοντας «το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας».
«Άρα αυτή η συμφωνία που έχουμε δεν είναι διακρατική.
Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη με ένα μεσάζοντα τρόφιμο του υπουργείου Άμυνας»,  πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
O κ. Λοβέρδος αποκάλεσε τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο τρόφιμο του υπουργείου Άμυνας, σημείωσε ότι μπανοβγαίνει στο υπουργείο και ότι υπάρχει μία έγκριση στον κ. Παπαδόπουλο για να διαπραγματευτεί.
«Διαπραγματεύεται όταν φτάνει η ώρα να πέσουν οι υπογραφές, ενημερώνουν οι Σαουδάραβες ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε πως «υπάρχει έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως καλό θα είναι για τον κ. Παπαδόπουλο να πάρετε τη γνώμη της ΕΥΠ».
«Ντε και καλά το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θέλει συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο.
Γιατί τη θέλει;
Εγώ κατέθεσα στη Βουλή δύο ενδεχόμενα.
Υπάρχει ένα θέμα διαφθοράς που χάνει η Ελλάδα 66 εκατ. ευρώ, απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για να πάρει κάποια λεφτά ένας μεσάζον ή υπάρχει πολιτικό θέμα Υεμένης ή κάτι άλλο», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.
Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ συμφώνησαν στην πώληση, αφού, όπως υποστήριξε, ο στρατός ενημέρωσε ότι δεν τα χρειάζεται και μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη συμφωνία, είπε  ότι «υπάρχει στη Βουλή η επιτροπή εξοπλιστικών.
Όταν ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε την πρόθεση του για τη συμφωνία και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι» και τόνισε πως διαφωνούντες βουλευτές είναι μέλη της επιτροπής.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης